Europees Parlement perkt risico’s derivatenhandel in

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Thursday, March 29 2012, 2:33.

Er komt strenge Europese wetgeving voor de handel in financiële producten waarmee risico's worden verpakt en doorverkocht (derivaten). Het Europees Parlement en de lidstaten hebben hierover vandaag definitief een akkoord bereikt.

Dit akkoord is een belangrijke stap in de hervorming van de financiële sector. Het speculeren met ingewikkelde financiële producten waarvan niemand meer begreep wat ze inhielden was één van de oorzaken van de financiële en economische crisis. Derivaten moeten vanaf nu net als aandelen openbaar verhandeld worden. Ik had graag gezien dat de Europese toezichthouder meer bevoegdheden zou krijgen, maar de lidstaten trapten daar stevig op de rem.

Het is gelukt in de wetgeving rekening te houden met het speciale karakter van onze pensioenfondsen. Dat was knap lastig want de andere landen kennen dit systeem niet. Pensioenfondsen worden tijdelijk uitgezonderd van de verplichting extra onderpand aan te houden als ze handelen, dat zou de pensioenfondsen onnodig op hoge kosten jagen. Pensioenfondsen vallen wel onder de transparantie-eisen van de wetgeving, en dat is terecht.

Pensioenfondsen hebben een minder risicovol karakter dan de meeste financiële instellingen en vallen al onder streng toezicht. In het akkoord krijgen pensioenfondsen maximaal 6 jaar de tijd om samen met de clearinghuizen afspraken te maken over de vorm en hoogte van het onderpand dat nodig is voor een derivatentransactie.