Decentrale stroom: omdat het anders kan.

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Sunday, March 25 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Radio Column Zondag 25 maart 2012

Decentrale stroom: omdat het anders kan.

Afgelopen donderdag viel mijn oog op een stukje op de voorpagina van het Brabants Dagblad. “Energiebedrijfjes rukken op”. Het stukje wordt gevolgd door achtergrondinformatie op de volgende pagina’s. Met als kop op blad 2: “Mensen zijn de RWS’s en Gazproms van deze wereld zat”.

Wat is er aan de hand? In Nederland zijn er in korte tijd al meer dan 100 plaatselijke initiatieven van start gegaan om zelf een energiebedrijf te beginnen. Zo ook hier in de buurt. Vorige week is men gestart in Hilvarenbeek. Het hing met de benen buiten in de Gouden Carolus, waar een locale energiecoöperatie werd gestart. Een paar maanden geleden speelde dit net zo in Dongen. In Esbeek is men al twee jaar geleden begonnen en nemen inwoners een aandeel in de coöperatie. Binnenkort wordt gestart in Haaren. Ook in Best en Oirschot is men al vergevorderd.

Het wordt voorjaar en de natuur loopt uit. Ook in het energielandschap is de lente zichtbaar. Tot voor kort was de opwekking van energie het speelveld voor de grote jongens van Essent, Nuon of Delta. Nu praten we van een nieuwe club van kleine leveranciers, van burgers en bedrijven die elkaar op lokaal niveau van energie voorzien. Stroom hoeft niet meer uit een grote centrale te komen, van ver weg.

Waarom is energie weer een issue aan het worden?

  • 1. 
    Nederland heeft, net al de andere EU landen getekend voor méér duurzame energie. Met duurzame energie bedoelen alles wat we niet uit fossiele bronnen, zoals olie, gas of b.v. bruinkool opwekken. De fossiele brandstoffen raken op. We verstoken nu in enkele generaties de voorraden van de aarde. Bovendien komt veel CO2 vrij, waardoor de aarde versneld opwarmt. Hernieuwbare energie komt van de zon, wind, water of wordt gewonnen uit de warmte uit de diepere aardlagen. Deze energiebronnen raken niet op, deze opwekking is beter voor milieu en klimaat.
  • 2. 
    Het is juist de technologie die ons dezer dagen de mogelijkheden biedt op de daken van onze huizen en bedrijven zelf aan de slag te gaan. Er zijn al tuinders die met hun aardwarmte meer kunnen verdienen dan met de teelt van de sla of komkommers. Anders gezegd: de technologie is zo langzamerhand beschikbaar.
  • 3. 
    De hulpmiddelen, zoals zonnepanelen worden goedkoper. Er is sprake van een rat-race, een productie voor de laagste prijs. Deze week is de laatste Nederlandse producent van zonnepanelen gestopt. Scheuten Zonnetechnologie in Venlo kan niet meer op tegen de grootschalige productie in China. Ik ben eind vorig jaar in zo’n Chinees bedrijf geweest. Het gaat om op en top technologie (nota bene van Duitse makelij) en tegen een kostprijs waar wij het niet meer voor kunnen produceren. Kortom: de wereld van de duurzame energie is modiaal, met snelle prijsdalingen. Hierdoor worden de investeringen al na een kortere periode rendabel.
  • 4. 
    Nederland loopt achter op de afspraken. Als we door Duitsland of België rijden zien we zo dat men daar veel verder is. De Duitse daken zijn voor een belangrijk deel al belegd met panelen. Dat ligt hier anders.

Ons land is aan het gas; iedereen hoeft zo maar het fornuis of de boiler aan te zetten. Daarom is het inzetten van alternatieven hier trager op gang gekomen dan b.v. in Zweden of Oostenrijk. Deze landen zitten al op de afgesproken 20% duurzaam. Wij scoren met nog geen 5% in de achterste regionen.

Tot zover de hoofdlijnen. Welnu: ik ondersteun de decentrale opwekking van harte. Er is ruimte voor plaatselijke initiatieven. Daarbij komt dat decentrale opwekking nieuwe banen oplevert. In Duitsland heeft de andere aanpak in méér dan 100.000 nieuwe banen geresulteerd. Het installeren en vervangen van apparatuur biedt veel werk voor de installateurs, die hierdoor een flinke boost krijgen. In deze tijd is dat mooi meegenomen, zo lijkt me.

In het Europees Parlement ben ik woordvoerder Energiezaken. Vorig jaar heb ik hier in Brabant een dag belegd voor lokale initiatiefnemers. Daarbij hebben ook vertegenwoordigers uit Frankrijk en Italië verteld hoe hun dorpen klimaatneutraal zijn geworden. Daarbij bleek dat de aanpak in de lidstaten een grote rol speelt. Zo is het terugleveren van energie aan het net in Duitsland aantrekkelijker dan hier. Onlangs heeft ook de Tweede Kamer een motie ook met steun van CDA en VVD aangenomen om teruglevering van stroom beter te vergoeden. Want daar zit een grote hobbel. De Nederlandse staat verdient fors aan het gas en heeft er geen belang bij hard te lopen met de duurzame opwekking. Den Haag loopt er nog niet echt warm voor. Met als gevolg dat het terugleveren aan het net niet gemakkelijk wordt gemaakt. Bovendien er worden ook nu nog grootschalige centrales, gestookt met gas en kolen bijgebouwd. Denk aan de Maasvlakte en aan de Eemshaven. Moderne centrales die vooral ook de Europese markt gaan bedienen. Zie hier het dilemma waarin Nederland zit. De echte doorbraak komt pas als de lokale coöperaties een betere plek krijgen op de energiemarkt. Dicht bij huis, kleinschalig, met grote betrokkenheid van burgers en bedrijven. Daar krijg ik nou een goed gevoel bij.

Wilt U er meer van weten, neem dan gerust contact met mij op. Of kijk op de site van www.eDecentraal.nl . Het is lente, uit de veren, er valt veel te leren, veel te presteren.

Beluister ook het audiofragment.

Lambert van Nistelrooij

Europarlementariër CDA