"Weigering bezoek politieke gevangenen tekenend voor repressie in Azerbeidzjan"

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Wednesday, April 4 2012.

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy is ontstemd dat de autoriteiten in Azerbeidzjan hem geen toestemming geven voor een bezoek aan twee politieke gevangenen van de grootste oppositiepartij in het land. "De weigering is tekenend voor het repressieve karakter van dit regime. Door de strategische energiepositie is hun zelfvertrouwen bijna grenzeloos", stelt Gerbrandy. Het Eurovisie Songfestival, dat in mei in Baku wordt gehouden, is volgens Gerbrandy hét moment om internationaal druk uit te oefenen voor verbetering van de mensenrechten, democratie en persvrijheid.

Armenië

Gerbrandy is in Azerbeidzjan als vicevoorzitter van Euronest, om te onderhandelen over verdere economische en politieke samenwerking tussen de EU en haar oosterburen: Oekraïne, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan en Moldavië. Er zijn goede resultaten geboekt. Gerbrandy: "Voor mij is het mooiste resultaat niet de vijf aangenomen resoluties, maar het feit dat Armeense parlementariërs voor het eerst aanwezig waren in het Azerbeidzjanse parlement en zelfs president Aliyev konden ontmoeten. Dat is een historisch moment, met grote politieke belangen." Azerbeidzjan en Armenië leven al jaren op voet van oorlog.

Andere zienswijze

Gerbrandy sprak ook zelf met president Aliyev over de staat van de democratie en de stappen voorwaarts voor mensenrechten en persvrijheid in zijn land. "Het is onacceptabel dat burgers enkel om hun politieke overtuiging in de cel belanden. Ik roep de autoriteiten op de mensenrechtensituatie drastisch te verbeteren en de volledige potentie van haar burgers te benutten, inclusief die van hen die een andere zienswijze hebben."

Sleutelrol

De EU heeft volgens Gerbrandy een belangrijke rol om Azerbeidzjan op het rechte pad te krijgen. "Europa mag niet enkel denken aan haar belangen in dit land. Ja, Azerbeidzjan speelt een sleutelrol in de Europese energievoorziening. Maar het land is ook afhankelijk van Europa om hun gas en olie af te nemen. Dat biedt de EU de kans én de plicht om meer eisen te stellen ten aanzien van mensenrechten en democratie."

Tymoshenko

Dinsdag nam de Assemblee een motie aan die de Oekraïne oproept voormalig premier Yulia Tymoshenko met spoed medisch te behandelen. Ook hebben zij en alle andere politieke gevangenen recht op een eerlijk proces en moet het Oekraïense strafrecht worden herzien.

Achtergrond

De Euronest Parlementaire Assemblee is het parlementaire partnerschap van de EU met de buurlanden langs de oostgrens: Oekraïne, Georgië, Armenië, Moldavië, Wit-Rusland en Azerbeidzjan. Het heeft als doel de samenwerking met de zes landen te bevorderen. Euronest is verantwoordelijk voor parlementaire consultatie, supervisie en monitoring van het Oostelijk Partnerschap. Het bestaat uit een delegatie van het Europees Parlement en delegaties van de oostelijke partners. ELDR heeft een campagne gelanceerd, genaamd Douze points for Freedom , om aandacht te vestigen op de pogingen van de Azeri autoriteiten om de persvrijheid in te perken.