VVD: benut economische kansen bij opknappen Afsluitdijk

Source: A.W. (Anne-Wil) Lucas i, published on Wednesday, April 4 2012.

in Politiek, In de kamer

Dankzij de VVD zal bij het opknappen van de Afsluitdijk gestreefd worden naar een dubbelslag: garanderen waterveiligheid én creëren economische kansen.

De Afsluitdijk zal de komende jaren worden opgeknapt. Onderdeel van het huidige plan is het opknappen van het Sluizencomplex van Kornwerderzand tussen de Waddenzee en het IJsselmeer, waarna het sluizencomplex pas in 2050 in zijn geheel wordt vernieuwd. VVD woordvoerder Anne-Wil Lucas vroeg de staatssecretaris vandaag om ambitieuzer te zijn: “Opknappen van het huidige sluizencomplex is op korte termijn voordeliger, maar op economisch gebied blijven hierdoor kansen liggen. Om ‘goedkoop is duurkoop’ te voorkomen wil de VVD dat de staatssecretaris met de regio in gesprek gaat over de mogelijkheden voor een naviduct”. Bij een naviduct gaat het autoverkeer door een aquaduct onder het water door en wordt daarbovenop een bredere en diepere sluis gerealiseerd. Lucas: “Dit is goed voor de doorstroming van het autoverkeer over de Afsluitdijk, biedt een capaciteitsuitbreiding voor het scheepvaartverkeer naar het IJsselmeer en zorgt voor een betere bereikbaarheid van het achterland. Havens als Kampen, Meppel, Zwolle, Urk, Makkum en Harlingen worden beter bereikbaar voor grotere schepen en de toeristische gebieden in het noorden worden beter ontsloten. De economische impuls die hiervan zal uitgaan is enorm". De staatssecretaris zegde de VVDer toe deze optie expliciet mee te nemen in zijn planvorming. Hierdoor kan het project als er geld beschikbaar komt zonder vertraging alsnog worden uitgevoerd.

Lokale bestuurders reageren positief. De Friese gedeputeerde Schokker: “We zijn zeer verheugd dat er opnieuw gekeken gaat worden naar dit plan. Een naviduct zou de toegang tot bijvoorbeeld het prachtige Friese Merengebied en de haven van Harlingen aanzienlijk verbeteren”. De Overijsselse gedeputeerde Boerman voegt daaraan toe: "Het betekent de verdere ontsluiting van de Zuiderzeehaven in Kampen, een haven waarin de laatste jaren al veel is geïnvesteerd. Een enorme impuls voor de hele regio".

Een naviduct is in verhouding met een nieuw sluizencomplex relatief voordelig. Met een extra investering van €30 miljoen naast een nieuw sluizencomplex, wordt een enorme economische impuls gegenereerd. De VVD heeft de staatssecretaris daarom opgeroepen om in de planvorming de mogelijkheid van een naviduct expliciet mee te nemen en ook opnieuw met de regio in gesprek te gaan om het naviduct bij de MIRT bespreking in mei zo mogelijk mee te nemen. Uit die gesprekken moet blijken of de regio wil mee financieren.