Koppejan wenst reactie kabinet op problemen met Vodafone en een debat - Main contents
Koppejan heeft vandaag tijdens de regeling van werkzaamheden in de Tweede Kamer een debat aangevraagd
De CDA-fractie in de Tweede Kamer wil een debat over de netwerkproblemen bij Vodafone.
Alle klanten van Vodafone in de Randstad kunnen via hun abonnement niet meer bellen, sms’en en internetten. Diverse overheidsdiensten maken ook gebruik van Vodafone en daarom vraagt het CDA zich af wat de gevolgen zijn voor de veiligheid. Hoe is de bereikbaarheid geregeld van vitale overheidsdiensten?
De precieze vragen die de CDA-fractie in een brief van de ministers van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken graag beantwoord ziet worden voorafgaand aan het debat vindt u hieronder:
-
-Hoe kan het gebeuren dat kritische infrastructuur op het gebied van mobiele telefonie en dataverkeer, zomaar in zijn geheel uitvalt zonder dat daar direct back-up mogelijkheden voor geregeld zijn.
-
-Zijn er voor dergelijke calamiteiten als de brand in Rotterdam, ook mogelijkheden tot omleiding door gebruik te maken van de telecominfrastructuur, zoals zendmasten, van andere Telecomaanbieders, vergelijkbaar met dataroaming in het buitenland?
-
-De rijksoverheid heeft een contract bij Vodafone, welke afspraken zijn er bij de aanbesteding gemaakt voor dit soort calamiteiten. Hoe is de bereikbaarheid geregeld van vitale overheidsdiensten die gebruikmaken van Vodafone, waaronder rampenbestrijding? Met welke gevolgen moeten we rekening houden als burgers en bedrijven?
De inbreng van Ad:
Voorzitter, vanochtend hebben we in dit huis allemaal te maken gekregen met de gevolgen van de netwerkstoring bij Vodafone. Geen telefoontjes is misschien even lekker rustig maar begint nu toch al knap vervelend te worden. Alle klanten van Vodafone in de Randstad, burgers, bedrijven en overheden, kunnen via hun abonnement niet meer bellen, sms’en en internetten.
Wij willen graag vandaag nog een brief van de ministers van EL&I en BZK en zo spoedig mogelijk een debat. In de brief dienen ondermeer de volgende vragen te worden beantwoord:
-
-hoe kan het gebeuren dat kritische infrastructuur op het gebied van mobiele telefonie en dataverkeer, zomaar in zijn geheel uitvalt zonder dat daar direct back-up mogelijkheden voor geregeld zijn.
-
-Zijn er voor dergelijke calimiteiten als de brand in Rotterdam, ook mogelijkheden tot omleiding door gebruik te maken van de telecominfrastructuur, zoals zendmasten, van andere Telecomaanbieders, vergelijkbaar met dataroaming in het buitenland?
-
-De rijksoverheid heeft een contract bij Vodafone, welke afspraken zijn er bij de aanbesteding gemaakt voor dit soort calimiteiten. Hoe is de bereikbaarheid geregeld van vitale overheidsdiensten die gebruikmaken van Vodafone, waaronder rampenbestrijding? Met welke gevolgen moeten we rekening houden als burgers en bedrijven?
Bekijk hier het videobericht van Ad