Europarlementariër wil opheldering over Sorbitol-dode

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Tuesday, April 10 2012.

Onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard heeft met spoed om opheldering gevraagd over mogelijke gezondheidsrisico’s bij het gebruik van zoetstof Sorbitol. Een Italiaanse vrouw overleed eind vorige maand nadat ze de zoetstof in poedervorm had geconsumeerd. Twee andere mensen werden opgenomen in het ziekenhuis na gebruik van hetzelfde product. De overleden vrouw had de 5-kilozak Sorbitol gekocht via Ebay.

In de betreffende Sorbitol zat een te hoge concentratie van het giftige Sodiumnitraat. Europarlementslid Liotard wil weten in welke landen de vergiftigde zoetstof terecht is gekomen en of de stof mogelijk verwerkt is in kant en klare producten. Sorbitol wordt ondermeer gebruikt voor het zoeten van gebak, ijs en dieetproducten.

Liotard vraagt zich verder af of de bestaande veiligheidscontroles wel up-to-date zijn als er zomaar vergiftigde chemische stoffen voor consumptie op veilingsites kunnen worden aangeboden. “Als er doden kunnen vallen door een zoetstof die lukraak op EBay wordt verkocht, moet de Commissie zich afvragen of de regels rondom kunstmatige additieven nog wel houdbaar zijn,” aldus Kartika Liotard.

Meer informatie of een interviewaanvraag?

Neem contact op!

Vragen aan de Europese Commissie:

  • 1) 
    In hoeverre is de Commissie op de hoogte van het feit dat een Italiaanse vrouw recentelijk is overleden - en twee mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis - na consumptie van de zoetstof Sorbitol (product: Sorbitol Food Grade 5Kg)?
  • 2) 
    Volgens een artikel in EU Food Policy is de sorbitolvergifitiging ontstaan door een te hoge concentratie sodiumnitraat in de geconsumeerde zoetstof. In welke hoeveelheden is deze gevaarlijke stof gewoonlijk aanwezig in Sorbitol? Wat is de EU-grenswaarde voor sodiumnitraat in Sorbitol?
  • 3) 
    Hoe groot schat de Europese Commissie het risico in dat er in sorbitol dat voor consumptie bedoeld is een te hoge concentratie sodiumnitraat terecht komt? Hoe controleert de Europese Commissie of er geen verhoogde concentratie sodiumnitraat in sorbitol voor consumptie terecht komt?
  • 4) 
    Is de vergiftigde Sorbitol volledig gelocaliseerd? Zoja, in welke lidstaten is deze Sorbitol terecht gekomen en welke maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat de vergiftigde Sorbitol nog langer bij consumenten terecht komt? In hoeverre kan de Commissie garanderen dat de vergiftigde Sorbitol niet in verwerkte producten terecht is gekomen? Hoe garandeert de Europese Commissie accurate controle als additieven lukraak op veilingssites kunnen worden aangeboden?
  • 5) 
    Als er bij foutieve productie van Sorbitol, zoals nu bij Sorbitol Food Grade 5Kg een dergelijk groot risico kan ontstaan voor de volksgezondheid, acht de Commissie deze zoetstof dan nog wel veilig genoeg voor de Europese Markt? Zoja, waarom?
  • 6) 
    Is de Commissie van mening dat de huidige regelgeving en grenswaarden omtrent zoetstof Sorbitol accuraat en veilig genoeg zijn voor de volksgezondheid? Zoja, hoe heeft deze situatie dan kunnen plaatsvinden?