Weblog Week 14

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Tuesday, April 10 2012.

Zondagmorgen 1 april met Gerrie gaan kijken bij de voetbalwedstrijd van onze zoon. Maar tot teleurstelling van ons en vooral van hemzelf, staat hij in deze vrij belangrijke wedstrijd niet in de basis van zijn elftal. Wij kijken de wedstrijd, gaan in de pauze nog even naar het gemeentehuis om de gemeentelijke jaarrekeningstukken op te halen en ook kijk ik nog even bij het makelaarskantoor naar de post en de verdere zaken. Na de rust komt Gerben nog wel in het veld, maar voor hem is de wedstrijd zo toch anders en ze spelen gelijk. Met meerdere spelers wordt er gerouleerd maar toch. Omgaan met teleurstellingen hoort er ook bij, het lijkt af en toe de politiek wel: als het niet goed gaat ligt het aan de politici en als het goed gaat aan anderen...., of ging het vanzelf.....

Het is niet anders, en dat hooort erbij. 's Middags naar Poca Piment, een politieke praat-programma in Doetinchem waar deze middag Emiel Roemer de hoofdgast is. Zelf heb ik positieve indrukken te melden over het bezoek van de Achterhoekse bestuurders en ondernemers aan Den Haag. De Achterhoek is op de politieke kaart gezet en ik zal proberen die aandacht vast te houden. Bijvoorbeeld door de Achterhoek enkele experimenten te laten doen, in het kader van bouwregelgeving (minder regels) maar ook energie-opwekking. Wouke van Scherrenburg doet dit leuk en professioneel. De kleine zaal in Amphion is goed gevuld. Na afloop gaan we met de crew eten bij de Gebroeders, een leuk restaurant in Doetinchem. Leuke enthousiaste mensen die helpen de politiek dichter bij de mensen te brengen, moeten we zuinig op zijn....

Maandag morgen ga ik vroeg met de auto naar het station om dan per trein naar Den Haag te gaan. Ik vertrek om 5.50 uur en kom om 8.30 aan.

Zo ben ik ruim op tijd voor het Wetgevingsoverleg over de Wet over het provinciaal medebewind in de Ruimtelijke Ordening. Na nog enig vooroverleg met mijn adviseurs begint het debat om 10.30 uur en alleen het CDA heeft nog enige problemen maar gaandeweg de dag lost dat een beetje op en lijkt de wet op veel steun te kunnen rekenen. als we de provincies meer ruimte willen geven op ruimtelijk gebied, moeten we ze ook wel enige randvoorwaarden meegeven en daarmee de basis scheppen voor afwijkingen en vrijstellingen, o.a. voor een mooi nieuw project in Zeeland. Na afloop laat ik de betrokkenen dan ook weten dat het waarschijnlijk nu snel tot positieve besluitvorming komt. Zo toch een hele dag bezig met een nieuwe wet. 's Avonds dan een boel mail werk gedaan.

Dinsdag onze standaard fractiedag, vooroverleg, tussentijds een telefonisch overleg over een drinkwatermeterprobleem, fractievergadering, vragenuurtje, stemmingen en dan een procedurevergadering voor zaken voor de commissie Economie, Landbouw en Innovatie (ELI). Vanaf 18.30 uur zit ik dan een Algemeen Overleg voor, over de Erfpacht en Staatsbosbeheer zaken. Met een behoorlijke publieke belangstelling loopt het politieke vuur van het debat af en toe wat op en zo gaan Tweede Kamerleden de interrupties gebruiken als een soort extra spreektijd/inbrengtermijn. Daartegen treed ik toch maar op, en dat loopt goed. Dat hoor ik ook terug als ik nadien in Nieuwspoort enkele Tweede Kamerleden spreek. Bovendien is alles binnen de afgesproken spreektijd afgerond.

Woensdag heb ik mijn Rotary-club op bezoek. Maar eerst de reguliere bijeenkomst van de commissie Huizenprijzen waar we nu langzaam aan duidelijkheid krijgen over het voorzitterschap etc. Initiatiefnemer Kees Verhoeven (D66) is toch de beoogd voorzitter. We maken diverse afspraken over de invulling van werkbezoeken en de selectie van onderzoeksbureaus die ons ondersteunen. Dan overleg met de persoonlijk medewerkster van staatssecretaris Bleker, om even te bezien hoe mijn opstelling bij een aantal dierenwelzijnszaken zal zijn. Een goed positief gesprek. Ook een volgend gesprek met een toekomstig medewerker loopt goed. Helaas hebben we de hele morgen last van de aanduiding "geen service" op onze mobiele telefoons. En dat klopt ook !! Het blijkt dat er door een brand in een centrale geen telefonische verbindingen mogelijk zijn. 's Morgens vroeg ging het nog goed, maar nu niet meer. En dan merk je hoezeer je eraan gewend bent overal en altijd boodschappen te kunnen krijgen en mensen te kunnen bereiken. Nu dus even niet. Ook een artikel over vermeende gesprekken over de positie van minister Leers doet enig stof opwaaien. Ook een bijzondere gefantaseerde reactie van een PvdA collega op vragen van een journalist over een gefingeerde straatterrorist krijgt veel aandacht. Al met al geen zaken waar ik een rol in hoef te spelen, maar die wel voor enige onrust en overlast zorgen op het Binnenhof en als ik met de Rotary-leden lunch in Nieuwspoort, komen mijn twee gasten dan ook helaas niet. Zij hadden ook een slag om de arm gehouden -als er niks tussenkomt- en ik kan ze nu ook niet mobiel bereiken. Dus vertel ik zelf maar enkele wetenswaardigheden over Niewspoort etc. Dan met mijn Rotary-leden via de uitgebreide controle naar binnen, met een groep van 45 personen duurt dat zo 20 minuten. Dan gaan we samen de gebouwen bekijken en ik heb daar tijd voor ingeruimd. Na een bezoek aan de plenaire zaal volgt een gesprek met collegafractiegenoot en -Rotary lid Charlie Aptroot, die zijn ervaringen deelt met de aanwezigen. We laten een film zien over de gang van zaken in de Tweede Kamer en nadien bekijken we ook de Eerste Kamerzaal. Ieder gaat na afloop op het Plein een hapje eten. Het was een echt gezellig en ik hoop ook leerzame dag voor onze club. Ook deze dag sluit ik af in Nieuwspoort

Donderdag start met de fractiecommissie Omgeving, de technische briefing over de nieuwe Omgevingswet, de installatie en officiële keuze van onze voorzitter van de commissie Huizenprijzen. We kunnen na de woorden van Gerdi Verbeet echt aan de slag. Dan een korte lunch en een gesprek met vertegenwoordigers/bestuurders van het Waterschap van Rijn/IJssel. Het voorzitten van het Algemeen Overleg over de Nieuwe Westelijke Oeververbinding van de commissie Infra en Milieu met minister Schultz loopt perfect. De zaal is erg gevuld, de discussie loopt goed en ik heb de zaken binnen de gestelde termijn redelijk afgerond, hoewel men toch gezien de zwaarte en het belang van het besluit een plenaire afronding wil, en die komt er dan ook. Vervolgens nemen we afscheid van een persoonlijk medewerker die vanaf deze Tweede Kamerbaan een vervolg carriere heeft gekozen. Onze mensen zijn beste gewild, ze weten hoe het in de politiek toegaat, kennen mensen en hebben ingangen, en natuurljk ook hebben ze vooral veel kennis en kwaliteiten. Dan met de trein naar huis, waar ik net te laat ben voor de eindfase van de europese voetbalwedstrijd Valencia-AZ. Maar ik heb niet heel veel gemist.

Goede Vrijdag is een contactendag voor mijn makelaarskantoor, en 'savonds een gezellig samenzijn met vrienden, nu ook onze vrienden uit Zwitserland er zijn. Leuke avond met natuurlijk veel aandacht voor de echtscheiding die ook in onze vriendengroep helaas plaats heeft. Je denkt wel eens, dat gebeurt bij ons niet en dat zie je dan wel aankomen. Dat is dus niet altijd zo, maar lastig en vooral heel verdrietig is het wel.

Zaterdag op pad naar Enkhuizen waar ik een feestelijk symposium van de IJsselmeervereniging meemaak. er zijn enkele sprekers die veel aandacht vragen voor de bestaande kwaliteiten van het IJsselmeer, met ideeën over een verbinding van zoet en zout water bij de Afsluitdijk en ook een doorsnijding van de dijk om het Markermeer. En inpoldering zien ze natuurlijk helemaal niet zitten. Een van de leden (Jan Baron) wordt Koninklijk onderscheiden. "Het heeft Hare Majesteit behaagt...." Zelf spreek ik ook nog even de zaal toe om duidelijk te maken dat ik de boodschappen goed heb gehoord en dat ook bij de VVD aandacht is voor de bestaande mogelijkheden (met visserij en recreatie) van het huidige IJsselmeer, en dat ook wij niet "alles willen volbouwen" zoals enkele aanwezigen denken. Als ik weer over de dijk naar huis rijd kijk ik nog met extra aandacht naar links en rechts over het water. Dit gebied is wel wat leeg maar zeker toch van waarde, ook voor onze drinkwatervoorziening. Als woordvoerder Ruimtelijke Ordenign, Waterkwlaiteit en Visserij heb ik hier meerdere belangen te wegen en in de gaten te houden.

De dag sluiten we af met de verjaardag visite van oma Nijenhuis, mijn schoonmoeder.

Volgende week weer meer.

Johan Houwers

Meer VVD nieuws vvdgelderland.nl, vvd.nl of johanhouwers.nl

op TWITTER : @johanhouwers

Reacties: j.houwers@tweedekamer.nl of j.houwers@houvastmakelaars.nl

mobiel: 06-50419943