Aantasting rechten Hongaarse LGBTT-gemeenschap onacceptabel

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Friday, April 13 2012.

De extreemrechtse Hongaarse Jobbik-partij heeft voorstellen gedaan die de rechten van minderheden en met name de LGBTT-gemeenschap in Hongarije nog verder onder druk zetten. Zo stelt de partij voor om het positief uitbeelden van wat zij noemt 'storingen van seksuele voorkeur', zoals relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht, te verbieden. ''Wederom wordt er in Hongarije een publieke discussie gevoerd over het verder aantasten van de rechten van minderheden en het verbieden van homoseksualiteit. Een zeer gevaarlijke ontwikkeling'', aldus Emine Bozkurt namens de PvdA in het Europees Parlement.

De Hongaarse premier Viktor Orbán leidt sinds zijn overwinning de facto een éénpartijstaat. Hij kan rekenen op tweederde meerderheid in het parlement en krijgt gedoogsteun van het extreemrechtse Jobbik, die berucht is om haar haatcampagne tegen minderheden.

Jobbik stelt ook voor om wijzigingen in de Hongaarse grondwet door te voeren die ervoor zorgen dat publieke evenementen en toespraken die homoseksualiteit zouden 'propageren' verboden worden. De voorstellen gaan zelfs zo ver dat men wettelijk wil vastleggen om media te straffen bij het brengen 'positieve beelden' van LGBTT. ''Dit is regelrechte censuur en een overduidelijke inbreuk op de vrijheid van meningsuiting. Maar met deze voorstellen kan ook het recht op vrijheid van vergadering in het geding komen. Zo is de Gaypride al verboden. Dit geeft aan in welke gevaarlijke richting deze voorstellen wijzen. Dit mag de Hongaarse regering niet steunen'', zegt Bozkurt.

Gevaarlijke ontwikkeling

De Europese Commissie is al een inbreukprocedure tegen het land begonnen vanwege onder andere het inperken van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de nationale data autoriteit. Ook heeft Hongarije in de nieuwe grondwet laten opnemen dat het enige erkende huwelijk een huwelijk tussen een man en een vrouw is. "In een land waar de regering weigert om vast te houden aan internationale democratische principes zijn de discriminerende voorstellen van Jobbik een gevaarlijke ontwikkeling. De regering zou er alles aan moeten doen om op te komen voor de fundamentele rechten van alle Hongaren, ook die van de LGBTT", aldus Bozkurt.