Reisblog: Brabantse leeuw bezoekt Chinese draak

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Monday, April 16 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

De Chinese draak blijft boeien

De Chinese draak blijft boeien. Deze week breng ik voor de vierde keer een bezoek aan het land. Het is hier allemaal zo anders. Alles gaat er zoveel sneller dan in het overgereguleerde Nederland. Ik heb gezien dat de politiek (hier steeds de communistische partij) overal aanwezig is. Er is hier sprake van staatskapitalisme. Met verhalen over de zegen van onze sociale markteconomie kom je hier niet ver. De Chinezen weten maar al te goed hoe groot de problemen in Europa zijn. "Jullie democratie en vrije verkiezingen leidt tot een overdaad aan beloften, die weer leidt tot schuld en onzekerheid over de toekomst" zo hoorde ik eind vorig jaar. Het Chinese systeem heeft veel tekortkomingen, maar er zijn punten waar Europa van kan leren.

Maar toch, het blijft indrukwekkend te zien hoe de opkomende economieën in Azië hun positie op het wereldtoneel versterken. Regelmatig neem ik als lid van het Europees Parlement deel aan bezoeken in deze regio. Wat is het geheim van de productiehal van de wereld? Hun booming economie biedt zeker kansen voor onze bedrijven en kennisinstellingen. De Europese delegaties praten graag over een 'gelijk speelveld' in de samenwerking; daar weten de Chinezen niet zo goed raad mee. Er zijn veel vorderingen gemaakt, maar van dictaten houdt men niet. Het blijft zoeken naar een weg die voor beide werelddelen begaanbaar is.

Brabant in China

Nu neem ik deel in de Brabantse delegatie naar de zusterprovincie Jiangsu. Een resultaat van vroegtijdige oriëntaties in deze regio rond Shanghai. Ik herinner mij de verhalen van Commissaris van de Koningin Frank Houben en de gedeputeerden van Economische Zaken Jan de Geus en Helmi Huijbrechts. Over de drukte in het verkeer, over de Chinese gebruiken en de eerste joint ventures van onze bedrijven. We zijn nu twintig jaar verder; bezoeken over en weer zijn nu heel normaal. Ook in Brussel spreek ik in regelmatig Chinese delegaties toe. Ik merk dat men een zwak heeft voor onze schaal; vorig jaar reisden stadsbestuurders naar diverse steden. Dit heeft inmiddels geleid tot een keuze van China voor Den Haag als plaats voor opleiding voor de Chinese stadsbestuurders. In maart. j.l. is de keuze voor Nederland als uitvalsbasis voor Europa gemaakt. En gedeputeerde Bert Pauli wijst op DAF Trucs en de Coaches die door VDL worden gebouwd. Kortom Brabant verkoopt zich hier op een waardige manier. Brabant maakt school!

In de vorige bezoeken heb ik gemerkt dat men gecharmeerd is van de ontwikkeling in Europa. China verstedelijkt zó snel dat de menselijke maat en de kwaliteit er onder leiden. Ik ben nu in Shanghai; als je van deze kuststad naar het binnenland vliegt zie je één aaneengekoekte massa stenen van huizen, fabriekshallen wegen en wat al niet meer zij. "Hoezo planologie?", denk ik dan. Ik heb destijds in Nijmegen planologie gestudeerd; welnu hier kunnen zo er nog wel een paar gebruiken.... Ook de uitgesproken plaats van de burger in onze ruimtelijke ordening kent men niet: als je woonplek voor andere ontwikkelingen nodig is betekent dit gewoonweg "moven".. Welnu, gevolg van dit alles is wel dat de hechting van de bewoners aan hun stad te wensen over laat. Familie is erg belangrijk voor de Chinezen. Maar desondanks is het de partij, in al z'n vertakkingen, die de lakens uitdeelt.

China uit evenwicht?

We zijn hier nu niet om lessen in de politiek te geven. Maar veel is wél mogelijk. Zo hebben we in Brussel begin 2012 een overeenkomst gesloten tussen de EU en China over het opleiden van bestuurders en de uitwisseling van ervaringen. China bewondert ons om de geleidelijke en vreedzame uitbreiding van de unie richting de voormalige Oostbloklanden en vormde daarmee een grotere interne markt. China heeft nu een soortgelijk probleem als Europa na de val van de Muur. In China is de kustzone economisch ontwikkeld, maar moet nu massaal investeren in het binnenland. Anders komt het interne evenwicht in het land in gevaar en dreigt het immense land op den duur uiteen te vallen. Instabiliteit is wel het laatste waar men in Beijing aan denkt.

Ik ben hier op uitnodiging van Brabant. Goed voor de contacten, maar ook voor het resultaat. Deze week zoomen we in op Jiangsu; zo groot dat de delegatie van 130 deelnemers opsplitst in diverse stedentrips. Ik ga mee met Gedeputeerde Pauli van Economische Zaken en sluit later aan bij Commissaris van de Koningin, Wim van der Donk Wat brengt deze week aan perspectief? Bedreiging of perspectief; daartussen bewegen we ons de komende week.