Nederland verzaakt bij EU-afspraken voor versterking economie

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Tuesday, April 17 2012.

GroenLinks steunt de kritiek van de Nederlandse vakbeweging op het jaarlijkse hervormingsplan dat het Nederlandse kabinet deze maand bij de Europese Commissie moet inleveren. In dit hervormingsplan moet Nederland aangeven hoe het de EU2020-strategie voor sociale, slimme en duurzame groei gaat invullen, maar tegen de afspraken in ontbreken in het voorliggende plan maatregelen om banen te scheppen en om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Net nu de Nederlandse economie dat zo hard nodig heeft.

Europarlementariër Marije Cornelissen vindt dat het kabinet er maar met de pet naar gooit:

“Dit kabinet is er voor verantwoordelijk dat Nederland van Europees koploper tot zorgenkindje wordt.”

Nederland blijft achter

In maart spraken de EU-regeringsleiders inclusief premier Rutte af om in april ieder nationale banenplannen te presenteren. “Nederland doet dat simpelweg niet. Ook op andere terreinen zoals armoedebestrijding, energie-efficiëntie en innovatie blijft Nederland achter bij de Europese afspraken voor 2020”, aldus Cornelissen.

De Europese Unie beoordeelt jaarlijks de nationale begrotingen en plannen voor sociaal-economische hervormingen in het Europees Semester. Daarop volgen indien nodig aanbevelingen om het nationale beleid aan te passen. Vorig jaar is besloten dat de Europese Commissie er strenger op mag toezien dat die aanbevelingen worden overgenomen.

Marije Cornelissen: “Nederland komt niet verder dan het herkauwen van bestaand kabinetsbeleid. Het wordt tijd dat Nederland Europese afstemming van beleid serieus gaat nemen. Daarbij hoort ook goede informatievoorziening aan het publiek en consultatie van sociale partners en andere belanghebbenden.”

Meer informatie