Weblog Week 15

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Tuesday, April 17 2012.

Zondagmorgen, Eerste Paasdag, mijn twee wekelijkse SlingelandFM radioprogramma gepresenteerd van 10.00 uur tot 12.00 uur. De normale inbreng van programma-items wat aangepast aan actualiteit met muziek uit de film over de Titanic, die a.s zondag 15-04 precies 100 jaar geleden zonk. Daarna ‘s middags een familiemoment bij mijn moeder voor het traditionele eieren eten met hele familie Houwers. Mooie traditie. Daarna zijn overal paasvuren te zien, ook een Achterhoekse traditie. Helaas kan één van de grootste vuren niet op het normale tijdstip, rond 21.00 uur ontstoken worden omdat er dan te veel wind is en er tenten voor een drankje etc. te dicht bij het vuur staan. Later op de avond gaat de wind liggen. Rond 23.00 uur wordt het Meddose vuur alsnog ontstoken. Schoon snoeihout!

Maandagmorgen ben ik op eigen verzoek ook ingeroosterd voor een extra presentatie bij Slingeland FM. Nu alleen Nederlandstalige (luister)muziek als Tweede Paasdag start. De rest van deze Tweede Paasdag ben ik bezig met lezen etc.

Dinsdag morgen ga ik al redelijk vroeg van huis (6.30 uur) en de oprit afrijdend maak ik een verkeerde keuze. Ik besluit ivm diverse afspraken buiten Den Haag later in de week met de auto naar Den Haag te gaan en niet met de trein. Dat is achteraf verkeerd, want op deze druilerige morgen is er een enorm aantal files en na liefst 4,5 uur rijden kom ik in Den Haag aan. Meteen (te laat) aangeschoven bij de fractie en daarna een telefonisch overleg over drinkwaterbedrijven. Het vragenuurtje meegemaakt, daarna de stemmingen en dan een uitgebreid gesprek met de leden van de Light House Club Achterhoek, die op bezoek zijn in Den Haag. Dan overleg met enkele adviseurs over VVD inbreng in debat. ’s Avonds ga ik luisteren naar een bijdrage van de Israelische ambassadeur, Haim Divon, in De Haagse Kluis. Leuk contact ook met een oud-Winterswijkse studente, Lisa-Marie te Hofsté. Nadien weer het nodige extra leeswerk.

Woensdag morgen eerst -onder embargo- het rapport ophalen van de commissie De Wit, over de financiële crisis en het ingrijpen bij banken zoals dat is gedaan onder bevoegdheid van minister Wouter Bos. Dan een bijeenkomst van de procedurevergadering Infra en Milieu, over allerlei brieven en voorstellen van behandeling van problemen en onderwerpen. Tussentijds nog telefonisch contact met een mogelijke klant in Winterswijk. Dan een gesprek over de drinkwatersector, en de vraag waarom ik allerlei informatie heb opgevraagd over de activiteiten van drinkwaterbedrijven in het buitenland, als soort ontwikkelingshulp. Ik vind het goed dat er gebruik wordt gemaakt van de 1% regel, maar het moet niet doorslaan in allerlei projecten in het buitenland. Basis activiteiten van drinkwaterbedrijven is productie en levering van drinkwater in Nederland van uitstekende kwaliteit tegen laagst mogelijke kosten. Het gaat immers om een monopolie waarin klant niet weg kan !! Dan volg ik via tv-scherm via Tweede Kamer-t.v. kanaal de aanbieding van het rapport van de commissie De Wit. Dan hebben we begin van de middag een extra fractievergadering ivm de rapportage van commissie De Wit. Nadien overleg over vragen die ik wil stellen over gang van zaken bij mosselzaadtransport van Zeeland naar de Wadden. Vragen nog iets bijgesteld en dan ingediend. Het gesprek met een journaliste dat ik daarna heb is vooral bedoeld als achtergrondverhaal over de Ruimtelijke Ordening en mijn visie daar op. ’s Avonds kijk ik voetbal terwijl ik stukken lees.

Donderdag begint met fractiecommissie Omgeving, dan vergadering Commissie huizenprijzen, en extra procedure vergadering commissie ELI. Overleg met collega over ondergrondse (energie) leidingen. Kort overleg over meerdere activiteiten in pers en optreden bij VPRO debat in Amsterdam over kantoren-leegstand. Ik spreek dan met een groep studenten over mijn weg naar de Tweede Kamer, en mijn activiteiten hier nu. Dan een extra stemmingsronde, o.a. over de gewenste mogelijkheid de huren extra te kunnen verhogen. Gesprek met tegenstanders van inzet van de Crisis en HerstelWet (CHW) voor de oplossing van een verkeersprobleem in Dan Haag. Ik geloof dat ik betrokkene heb kunnen duidelijk maken dat de bezwaren die zij willen indienen tegen de plannen onverkort en op dezelfde wijze behandeld kunnen blijven worden, omdat dit ook bij toepassing van de CHW van belang wordt geacht. Dan een gesprek met middelbare scholieren die ook allerlei vragen hebben over de werkwijze in de Tweede Kamer. Ik antwoord naar beste kunnen en zeer open, zoals ik van ze terug hoor, alleen zeg ik over het Catshuisberaad niks. Dan in auto naar Amsterdam voor een hapje en een voorgesprek voor een debat later op de avond over de leegstand van kantoren en de VVD-oplossing hiervoor. Debat gaat uitstekend. Ik kan onze visie goed neerzetten: de markt heeft probleem veroorzaakt en de markt zal het ook oplossen. Daarbij kan de overheid vooral helpen met flexibele bestemmingsplannen die snelle omzetting van kantoor naar woning mogelijk moet maken, en ook minder bouwregels zodat die omzetting ook snel kan lukken. Bouwkundige - en brandveiligheid is daarbij wel te bewaken !! Ik rijd wel tevreden naar Den Haag en heb ook weer nieuwe contacten in de sector opgedaan.

Vrijdagmorgen mails verwerkt, leeswerk gedaan en dan naar een werkbezoek in Den Haag, meerijden met Ton Elias. We bezoeken het Scheepvaar en Transport College (STC Group), de echte (zeevaart/scheepvaart) school en daarna met een snel schip de haven overgestoken. En als dat extra snel gaat, dan is het extra leuk om ook zelf te besturen. Tof, schip kan 60 km per uur en kan soms korte wendingen maken en heel snel stoppen. Gaat punt van het schip voorin opeens diep in het water. We krijgen daarna een uitgebreide uitleg over de geschiedenis en de huidige opzet van de Koninklijke Nederlandse Roeiers Vereeniging, een oude vereniging van zelfstandige ondernemers die nu in een vereniging samenwerken, met vervoer van loodsen en het aan de kant brengen en vastleggen / sjorren van grote schepen. Een zware klus !! Na afloop van het inhoudelijke gedeelte een hapje met de fracties van Provinciale Staten van Zuid Holland en de gemeente Rotterdam. Dan gaan we gezamenlijk naar Mooi in Rotterdam waar we een leuke speech van Fred Teeven horen, over met name de aanpak op het thema veiligheid. Er is al veel bereikt. Napraten met een biertje en dan terug naar Den Haag met de trein.

Zaterdagmorgen vanuit Den Haag naar Wageningen, de Blauwe Kamer, en als ik er bijna ben blijkt dat ik even de provincie Gelderland uitrijd, maar het gaat toch om de VVD bijeenkomst van bestuurders en politici “rondom Arnhem”, Dat is ook zo en ik blijkt toch (net) in de provincie te blijven. Zo zoeken we wel eens de grenzen op in de politiek om ook echt ons hele land en de hele provincie te leren kennen. Ik hoor inleidingen van Anja Prins over de mobiliteit en van Marc Kiel (raadslid in Wageningen) over Food Valley en andere plaatselijke aandachtspunten. Vervolgens krijg ik na de koffie de gelegenheid om de actualiteit in Den Haag te bespreken. Behalve over het Catshuis komt er veel aan bod, o.a. scheefwonen-aanpak, Omgevingswet, recreatiewoningen, banken-aanpak inzake hypotheekverstrekking, etc. Leuke informatieve bijeenkomst waarin ik kan uitleggen wat we in Den Haag doen en kan horen wat men er in de regio van vindt. Gaat wel goed !! Bij thuiskomst de post doen, even de tuin in en ’s avonds gezellig bijpraten met Marja en Henk te Kulve. Doordat hij een varkensbedrijf op 400 kilometer afstand in Duitsland heeft, moet een ander vriendenstel verstek laten gaan. “De zaken gaan voor het meisje (plezier) heet dat bij ons. Tussendoor zie ik hoe enkele voetbalelftallen niet scherp zijn tot het einde, of niet met de druk kunnen omgaan of pech hebben, of te weinig kwaliteit of door welke reden dan ook uiteindelijk kostbare punten verliezen in de strijd om de landstitel. In voetbal is het net als in de politiek: je moet altijd blijven opletten, scherp zijn en doorgaan tot het resultaat is bereikt. Zo ben ik er weer helemaal bij en toch ook (even) thuis.

Meer VVD nieuws vvdgelderland.nl, vvd.nl of johanhouwers.nl op TWITTER : @johanhouwers

Reacties: j.houwers@tweedekamer.nl of j.houwers@houvastmakelaars.nl

mobiel: 06-50419943