Nieuw Kaukasusverdrag alleen bij vorderingen van vredesbesprekingen.

Source: M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, published on Wednesday, April 18 2012, 1:26.

De huidige onderhandelingen over hechtere samenwerking tussen de EU en de Kaukasus landen Armenië en Azerbeidzjan moeten worden gekoppeld aan geloofwaardige toezeggingen over Nagorno-Karabach. Dit zegt het EP in een vandaag aangenomen resolutie.

CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten (buitenlands beleid): "Dit conflict speelt al veel te lang en ondermijnt de stabiliteit en de ontwikkeling van de zuidelijke Kaukasus. Daarnaast wordt hierdoor de volledige ontplooiing van het Europees nabuurschapsbeleid belemmerd."

Voor zowel Azerbeidzjan als Armenië is het afsluiten van een associatieovereenkomst met de EU van groot belang omdat het de toegang tot de Europese markt makkelijker maakt. De regio van Nagorno-Karabach is een twistappel tussen beide landen. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie riep de regio de onafhankelijkheid uit, maar internationaal rechtelijk hoort het nog steeds bij Azerbeidzjan. Dit land kan echter geen controle uitoefenen omdat het gebied is bezet door Armeense troepen.

Oomen-Ruijten: "We vragen dan ook om een aantal specifieke maatregelen zoals algemene demilitarisatie, de terugtrekking van scherpschutters, de terugtrekking van Armeense troepen uit de bezette gebieden rond Nagorno-Karabach en het herstel van Azerbeidzjaanse controle over die gebieden. Daarnaast moet er een mechanisme ontwikkeld worden voor actieve preventie van incidenten, een onderzoek naar schendingen van het staakt-het-vuren en een waarborging van het recht van alle ontheemden in eigen land en vluchtelingen om naar hun gebied van herkomst en eigendommen terug te keren." -einde bericht-