Europarlement stemt voor omstreden uitwisseling passagiersgegevens met VS - Main contents
De Groenen in het Europees Parlement moesten donderdag met verbijstering toezien hoe een meerderheid van christendemocraten, sociaaldemocraten en de liberalen instemde met de omstreden overeenkomst over het doorgeven van passagiersgegevens (PNR) aan de Verenigde Staten. De VS kunnen met deze overeenkomst persoonlijke gegevens van Europese reizigers opvragen en tot vijftien jaar bewaren. Volgens GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is de noodzaak van het doorsturen van persoonlijke gegevens onvoldoende aangetoond, schendt het de burgerrechten van Europeanen en zet het de deur open voor profiling.
“Een meerderheid van de Europarlementariërs verkwanselt de rechten van alle Europeanen”, aldus Sargentini. “Dat de christendemocraten het minder nauw nemen met dit soort privacyschendingen zijn we wel gewend, maar dat nu ook de liberalen van Guy Verhofstadt hierin meegaan is teleurstellend.”
Noodzaak nooit aangetoond
Volgens Sargentini is de noodzaak van de overeenkomst nooit aangetoond en daarmee is dat al voldoende reden om tegen de overeenkomst te stemmen. Daarbovenop valt er inhoudelijk nog het nodige op de overeenkomst aan te merken.
“We hebben al verschillende keren gehoord dat deze overeenkomst in strijd is met het Grondrechtenhandvest, het Mensenrechtenverdrag en met rechterlijke uitspraken.”
De overeenkomst maakt het bovendien mogelijk maakt voor de VS om de opgeslagen gegeven weer te delen met andere landen. Amerikaanse wetgeving maakt het vrijwel onmogelijk voor Europese burgers om eventuele gevolgen van deze overeenkomst aan te vechten.
Reizigers op kenmerken indelen
Sargentini stelt dat de overeenkomst van 'profiling' een geaccepteerde praktijk maakt. “De Amerikaanse autoriteiten zullen de opgeslagen gegevens gebruiken om mensen op voorhand in verschillende categorieën in te delen. Dat gebeurde al, maar de overeenkomst maakt dat nog makkelijk. Profiling is dus nu een feit."
De Groenen in het Europees Parlement dienden bij de stemming een verklaring in waarin ze hun bezwaren en tegenstem uitleggen.