Verhoging dieselaccijns met 22 cent door Europa? Onzin.

Source: B. (Bas) Eickhout i, published on Thursday, April 19 2012.
Verhoging dieselaccijns met 22 cent door Europa? Onzin.
Bron: GroenLinks Europa

Het Europees Parlement stemt donderdag over een herziening van de Europese richtlijn voor belasting op energie, daarin staat het voorstel om het Europees minimum voor accijnzen op brandstof voortaan op basis van milieucriteria te gaan berekenen. Dat minimum moet voortaan worden berekend aan de hand van het energiegehalte (de kracht) van de brandstof en de CO2-uitstoot bij verbranding. Dat door deze nieuwe berekening de dieselprijs met 22 cent zal stijgen, zoals de Duitse autolobby beweert, is echter klinkklare onzin, zo leggen we uit in dit achtergrondartikel.

“Nederland houdt de prijs van diesel onevenredig laag ten opzichte van benzine”, legt Europarlementariër Bas Eickhout uit. De benzineaccijns is in Nederland zeventig procent hoger dan de dieselaccijns, terwijl een liter diesel meer energie bevat en meer CO2 uitstoot dan benzine. De voorstellen van de Europese Commissie doen een poging om die ongelijkheid recht te trekken. “Maar dat betekent niet dat de accijns op diesel omhoog moet. Nederland kan er ook voor kiezen om de benzineaccijns te verlagen.”

Oneerlijke concurrentie aanpakken

De voorstellen van de Europese Commissie pakken juist oneerlijke concurrentie door tank- en belastingoases zoals Luxemburg aan en ze doen wat aan het voortrekken van een brandstof die juist belastender is voor het milieu. In de huidige situatie zijn het niet de gebruikers van brandstof, maar juist de pomphouders in Luxemburg die profiteren van deze Europese ongelijkheid in brandstofprijzen. Daarom houdt het voorstel van de Europese Commissie rekening met het energiegehalte en de vervuiling per brandstof en rekent het die om naar een prijs per liter. Op basis van die berekening zou de accijns op diesel ongeveer negen procent hoger moeten zijn dan die op benzine.

De grafiek hieronder laat zien dat pas per 2023 de accijns op diesel 1,09 keer hoger moet zijn dan die op benzine. Tot die tijd wordt alleen de minimumeis van dieselaccijns verhoogd. Dat zal Nederland niet raken aangezien Nederland al boven die minimumeisen rekent. Pas vanaf 2013 moeten de lidstaten op de rode lijn uitkomen die rechts omhoog loopt. Nederland en de andere EU-lidstaten hebben zelf de keuze om te bepalen hoe ze bij de rode lijn uitkomen: Dat kan door de dieselaccijns te verhogen, door de benzineaccijns te verlagen, of door een slimme combinatie van die twee. De eerdergenoemde 22 cent verhoging voor Duitse diesel geldt dus alleen als Duitsland de benzineaccijns niet wil aanpassen. In dat geval moet de dieselaccijns met 22 cent omhoog om op die rode lijn uit te komen.

Klimaat

Tenslotte hebben de experts van Transport & Environment goede argumenten tegen de veronderstelling dat dieselauto's beter zijn voor het klimaat dan benzineauto's. Terwijl (in Duitsland) in 2009 het totale aantal dieselauto's door een wrakpremie fors in gedaald, daalde tegelijkertijd de gemiddelde CO2-uitstoot als nooit te voren: van 165 gram per gereden kilometer in 2008 naar 154 gram per kilometer in 2009. Als oorzaak wijzen ze aan dat er minder krachtige auto's op de weg zijn. We kunnen dus de conclusie trekken dat minder dieselauto's op de weg niet automatisch leiden tot een hogere CO2-uitstoot.

Video: