PvdA tegen dure Blankenburgtunnel - Main contents
Foto Flickr/rob7812
De Tweede Kamer debatteert donderdag andermaal over de aanleg van Blankenburgtunnel. De Partij van de Arbeid is tegen dit plan omdat het enerzijds de verkeersproblemen niet oplost en anderzijds er een beter alternatief is: de aanleg van de Oranjetunnel. De Oranjetunnel ontziet de natuur en biedt een betere ontsluiting tussen Den Haag en Rotterdam. Met de aanleg van de Blankenburgtunnel dreigen er honderden miljoenen over de balk te worden gegooid. Dat is exemplarisch voor de wijze waarop minister Schultz van Haegen de verkeersproblemen in de Randstad wil oplossen.
Er zijn grote verkeersproblemen tussen Den Haag en Rotterdam. Om deze problemen op te lossen kiest het kabinet er voor de verlengde A4, de A13/A16 en de Blankenburgtunnel aan te leggen zonder een gedegen onderbouwing. Wij noemen dat tunnelvisie. Het ontbreekt aan een behoorlijke analyse van de verkeersproblemen in en tussen de regio’s Den Haag en Rotterdam. Er is simpelweg niet berekend of nieuwe wegen en tunnels de files daadwerkelijk verminderen.
De PvdA vreest dat dit niet het geval is. De files worden slechts verplaatst. Door de komst van de Blankenburgtunnel verplaatst de file zich van de Beneluxtunnel naar het Kethelplein. De A13 komt helemaal vast te staan bij Delft als de A13/A16 wordt aangelegd. De knooppunten Ypenburg en Prins Clausplein raken al overvol als de verlengde A4 in gebruik wordt genomen, en dan komt daar straks al het extra verkeer van de Blankenburgtunnel en de A13/A16 nog bij.
Kortom, minister Schultz kiest wel voor meer asfalt, maar kijkt niet of de nieuwe wegen wel doen wat ze moeten doen, namelijk de filedruk verminderen. In totaal wordt zo’n 4 miljard euro uitgegeven aan deze plannen en wordt kostbare natuur opgeofferd. Geld kan maar één keer worden uitgegeven en het mag niet worden verspild. Daarom vraagt de PvdA dit kabinet om zijn tunnelvisie terzijde te schuiven, om een grondige analyse los te laten op de werkelijke effecten van deze plannen op de verkeersdrukte, en om op een eerlijke manier alle alternatieven in kaart te brengen - zonder te goochelen met cijfers en aannames.