Europa moet belastingontduiking en fraude veel harder bestrijden

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Thursday, April 19 2012, 2:25.

Europa moet belastingfraude veel harder bestrijden. Een resolutie met deze oproep werd donderdag door het Europees Parlement aangenomen. De lidstaten lopen miljarden euro's per jaar mis aan belastingopbrengsten door fraude en ontduiking.

De resolutie roept om een einde aan het bankgeheim, dat nog in enkele EU-landen geldt. Ook de boekhoudregels voor multinationals moeten aangescherpt worden. Daarnaast wil het Europarlement een einde aan brievenbus-bv's, bedrijven die in een land met een gunstig belastingklimaat het hoofdkantoor hebben, maar het feitelijke werk elders doen. De Europese commissie zegde tijdens het debat van afgelopen woensdag toe om begin juni met concrete plannen te komen.Het doorsluizen van winsten door bedrijven naar belastingparadijzen is een doorn in het oog van het Europarlement. Als we standvastig gezamenlijk optreden kunnen we belastingparadijzen buiten Europa veel effectiever aanpakken.

Er moeten zo snel mogelijk een overeenkomst komt tussen de EU en Zwitserland over belastingontduiking op bv. spaargeld. Lidstaten moeten niet op eigen houtje verdragen gaan sluiten zoals Duitsland met Zwitserland heeft gedaan over inzage van spaardergegevens. Dit ondermijnt de onderhandelingspositie van de Europese Commissie, die een veel ambiteuzer aanpak wil voor ALLE lidstaten.

Automatische uitwisseling van informatie is nodig om effectief een einde te maken van het bankgeheim. Verder moeten we EU wetgeving verbeteren en administratieve samenwerking tussen EU-lidstaten intensiveren om belastingfraude te verminderen. Diensten die zich bezighouden met de bestrijding van belastingfraude moeten beter worden toegerust en moeten hun ervaringen in de bestrijding van belastingsfraude grondiger uitwisselen.