Yulia Tymoshenko in gevangenis ´voetbalstad´ Kharkiv

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Thursday, April 19 2012, 2:25.

De praktijken rond de gevangenschap van oppositieleider en voormalige Minister-President van Oekraine Yulia Tymoshenko zijn volgens de internationale gemeenschap erg dubieus en onaanvaardbaar. Het Europees Parlement is heel kritisch over haar veroordeling eist toegang tot medische hulpverlening voor de zieke Tymoshenko. Tymoshenko zit gevangen in de stat Kharkiv waar het Nederlands elftal de eerste wedstrijden tegen Duitsland en Portugal speelt.

Yulia Tymoshenko is veroordeeld tot zeven jaar gevangenis. De context en de voorwaarden van de uitspraak van het Oekraïense Hof rieken naar politieke motieven.Tymoshenko zit in de Lukyanivska-gevangenis in Kharkiv die bekend staat om de slechte behandeling van gevangenen. Yulia Tymoshenko kampt met een hernia en heeft dringend medische verzorging nodig. Volgens haar dochter Eugenia laat de regering haar bewust niet goed verzorgen, zodat ze straks bij vrijlating dusdanig politiek verzwakt is om nog enige rol in de Oekraïense politiek te spelen.

Voorzitter Wilfried Martens van de EVP heeft een brief naar regeringsleiders gestuurd om aandacht te vragen voor de situatie van Tymoshenko rondom het sportieve voetbalevenement gestuurd. Het kunnen er niet zomaar aan voorbijgaan dat een voormalige premier Yulia Tymoshenko om duistere redenen gevangen zit in de stad waar ons Nederlands elftal voetbalt. Martens roept daarom officials op ter plaatse direct de autoriteiten te verzoeken om Tymoshenko te bezoeken in de gevangenis.