Investeer als EU nu in democratie Mali

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Friday, April 20 2012, 2:44.
Investeer als EU nu in democratie Mali
Bron: Blog Thijs Berman

"Om een stabiel en vreedzaam transitieproces in Mali te versterken, moet de EU nu investeren in het herstel van de democratie in het land", vindt PvdA-Europarlementariër Thijs Berman. "Bij de verkiezingen in buurland Senegal heb ik zelf, als hoofd van de EU-waarnemingsmissie, gezien hoe waardevol de inspanningen van de EU kunnen zijn voor een rustig verloop van de machtsoverdracht." In de resolutie die vandaag is aangenomen door het Europees Parlement worden de Raad en de Europese Commissie opgeroepen om naar de aankomende verkiezingen in Mali een verkiezingswaarnemingsmissie te sturen.

Het Parlement benadrukt in de resolutie dat de soevereiniteit en de eenheid van Mali gerespecteerd moet worden. Ook roept het Parlement de Malinese autoriteiten en de Touareg-bevrijdingsbeweging op om een vreedzame en blijvende oplossing te vinden voor het conflict.

Daarnaast wordt het succesvol ingrijpen door het West-Afrikaanse samenwerkingsverband ECOWAS, niet alleen in Mali maar ook in Guinee-Bissau, gecomplimenteerd door het Parlement. "De vastberaden acties van ECOWAS tonen aan hoe effectief samenwerking binnen de regio kan zijn", aldus Berman. "De EU moet dan ook verder ondersteuning bieden aan deze regio bij het beschermen van de burgers en het versterken van de veiligheid."

Bron afbeelding: flickr / Dravir.B