Structuurfondsen blijven ook voor rijke regio's beschikbaar

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Monday, April 23 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Uit een brief die staatssecretaris Knapen van Europese Zaken op dinsdag 17 april aan de Tweede Kamer stuurde blijkt dat als Nederland toch structuurfondsen blijft ontvangen, de lidstaat zich hard zal maken voor een redelijk aandeel.

De structuurfondsen zijn opgezet om de welvaartsverschillen binnen Europa te verkleinen, gelden hieruit vloeien ook naar welvarende regio's. Het Nederlandse kabinet wil alleen de armste regio's in de armste lidstaten steunen door middel van de structuurfondsen, maar krijgt hierin onvoldoende steun. 'De meeste lidstaten zijn van mening dat alle, ook de rijkste lidstaten, in aanmerking blijven komen voor structuurfondsen. Als rijke lidstaten en rijke regio's toch structuurfondsen blijven ontvangen, dan zal Nederland zich uiteraard hard maken voor zijn redelijk aandeel daarin.' schrijft Knapen in zijn brief aan de Kamer. Ook schrijft hij 'Nederland pleit ook in dat kader voor evenwichtigere verdelingscriteria in de onderhandelingsbox, waarbij ook naar de Europa 2020 doelstellingen voor onderzoek en innovatie wordt gekeken.'

Bezuinigen

Het kabinet wil bezuinigen door minder geld voor de structuurfondsen in te zetten en stelt voor om in de periode 2014-2020 honderd miljard euro te bezuinigen ten opzichte van de ontwerpbegroting van de Europese Commissie. Steeds meer lidstaten zouden zich daarbij aansluiten. Knapen schrijft dat 'de coalitie van gelijkgezinde zuinige landen' is gegroeid naar tien van de 27 lidstaten.

Het kabinet doet verder zijn best om de huidige korting van een miljard euro op de Nederlandse afdrachten aan Brussel in stand te houden.

Zie hier de Kamerbrief van Staatssecretaris Knapen