Europese privacywaakhond uiterst kritisch over ACTA

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Tuesday, April 24 2012, 18:04.
Europese privacywaakhond uiterst kritisch over ACTA
Bron: Groenlinks

ACTA bedreigt de privacy van internetgebruikers. Dat meldt de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming in een officiële opinie (pdf) over het antipiraterijverdrag. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini verwelkomt deze steun in de rug voor de tegenstanders van ACTA.

“De toezichthouder bevestigt onze bezwaren tegen ACTA”, constateert Sargentini. “ACTA is volstrekt uit balans: onze grondrechten leggen het af tegen de belangen van de entertainmentindustrie. Deze doorwrochte opinie helpt mij om mijn collega's in het Europees Parlement ervan te overtuigen dat zij ACTA moeten verwerpen.”

De strafbepalingen van ACTA zijn zo breed geformuleerd, stelt adjunct-toezichthouder Giovanni Buttarelli, dat de geringste inbreuken op het auteursrecht, zelfs zonder winstoogmerk, eronder kunnen vallen. Dat zet landen aan tot het grootschalig monitoren van de communicatie van internetgebruikers, hetgeen in strijd is met het recht op privacy en op bescherming van persoonlijke gegevens. Internetproviders dreigen grote hoeveelheden persoonsgegevens te moeten overdragen aan auteursrechthebbenden en aan autoriteiten buiten de Europese Unie. ACTA is bovendien onvoldoende precies geformuleerd, aldus de privacywaakhond. Het verdrag bevat te weinig waarborgen voor de vrijheid van meningsuiting, de privacy en het recht op een eerlijk proces.

De Europese toezichthouder gegevensbescherming presenteert zijn opinie over ACTA aanstaande donderdag in de commissie Burgerlijke Vrijheden van het Europarlement. Deze commissie, waar Judith Sargentini namens GroenLinks deel van uitmaakt, moet nog advies uitbrengen over ACTA.