Hongarije voor Europese rechter om aantasting rechtstaat

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Wednesday, April 25 2012, 17:41.
Hongarije voor Europese rechter om aantasting rechtstaat
Bron: GroenLinks Europa

GroenLinks verwelkomt het bericht dat Europese Commissie Hongarije voor de rechter sleept voor het aantasten van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en van de toezichthouder gegevensbescherming. De Europese Commissie vergeet daarbij echter stappen te ondernemen tegen de repressieve mediawet in Hongarije, aldus Europarlementariër Judith Sargentini.

“De Hongaarse regering probeert controle uit te oefenen over instellingen die, in het belang van democratie en rechtsstaat, onafhankelijk behoren te zijn”, zegt Sargentini. Premier Viktor Orbán wil meer dan tweehonderd rechters met vervroegd pensioen sturen. Daarnaast ontsloeg hij de toezichthouder gegevensbescherming. “Het is dus terecht dat eurocommissaris Viviane Reding verantwoordelijk voor grondrechten dit niet accepteert en naar het Europees Hof van Justitie stapt.”

Er zijn meer wetswijzigingen die de onafhankelijk van de rechterlijke macht in Hongarije bedreigen, zoals de mogelijkheid om rechters gedwongen over te plaatsen. Reding dreigt om ook hierom naar Europese rechter te stappen als de regering-Orbán de adviezen van Europese juridische experts niet opvolgt.

Sargentini: “Het is goed dat de Europese Commissie op dit punt druk blijft uitoefenen op Hongarije. Helaas zwijgt ze over de Hongaarse mediawet, die de regeringspartij Fidesz nog steeds veel te veel greep geeft op de pers. Weliswaar heeft Boedapest wijzigingen van de mediawet aangekondigd, maar die zouden wel eens cosmetisch van aard kunnen zijn, zo leert de ervaring met Orbán. Ook hier is een stok achter de deur nodig.”