'EU moet actie ondernemen tegen rechtsextremistisch geweld'

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Thursday, April 26 2012.
'EU moet actie ondernemen tegen rechtsextremistisch geweld'
Bron: Blog Emine Bozkurt

Het rechtsextremistisch geweld in de Europese Unie neemt toe. Dit stelt Europol in haar jaarlijkse rapport over terrorisme in Europa. PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt heeft meerdere keren opgeroepen de toename van rechtsextremistisch geweld op Europees niveau goed te onderzoeken. "Het rapport geeft aan dat mijn bezorgdheid terecht is. De dreiging van gewelddadig rechtsextremisme mag niet worden onderschat", aldus Bozkurt.

Europol signaleert dat de dreiging van rechtsextremistisch geweld vooral komt van eenlingen en kleine geradicaliseerde groepen in plaats van de grotere en gevestigde rechtsextremistische gezelschappen. Voorbeelden zijn de racistische moorden tegen Duitse burgers van Turkse afkomst en de aanslagen van Anders Behring Breivik in Oslo en op het eiland Utøya.

"De combinatie van de onzekerheid door de economische crisis, het groeiende wantrouwen in de politiek en problemen rond immigratie vormen een voedingsbodem voor terroristische activiteiten door deze zonderlinge personen. "Een gevaarlijke ontwikkeling. Ik heb Europol gevraagd hier meer prioriteit aan te geven en samen met de lidstaten acties te ondernemen om mogelijke terroristische acties te voorkomen", zegt Bozkurt. Naar aanleiding van vragen van Bozkurt meldt Europol dat extreemrechtse netwerken beter in kaart zijn gebracht door het onderzoek naar Breivik.

"Dit rapport wijst ons erop dat we de dreiging van verschillende soorten terrorisme nog steeds bijzonder serieus moeten nemen. We moeten gewelddadige aanslagen voor zijn, voorkomen is beter dan genezen. Een gecoördineerde effectieve aanpak en betere samenwerking binnen de Europese Unie zijn noodzakelijk om terrorisme goed te kunnen bestrijden", aldus Bozkurt.

Verder signaleert Europol dat de grensoverschrijdende samenwerking tussen gewelddadige extremistische groepen toeneemt. De ontwikkelingen in de communicatietechnologie spelen bij deze samenwerking een belangrijke ondersteunende rol. De mogelijkheden van het internet en de diverse digitale sociale netwerken vergemakkelijken het radicaliseren en de rekrutering voor terroristische activiteiten, aldus Europol.

Bron afbeelding: flickr / mr.smashy