Gebruik EU-toetredingssteun om economieën te versterken

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Thursday, April 26 2012.

Pre-toetredingssteun moet ingezet worden om de economie op sociaal vlak te versterken, onder andere via de EU2020-doelstellingen. Ook moet de steun gebruikt worden om de sociale dialoog te verbeteren. Dat besloot de commissie Werkgelegenheid van het Europees Parlement dinsdag op initiatief van GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen. Kandidaat-lidstaten van de Europese Unie kunnen aanspraak maken op financiële hulp om aan de voorwaarden van toetreding te voldoen. De komende tijd herziet de Europese Unie de werking van deze pre-toetredingssteun.

“Door pre-toetredingssteun te koppelen aan de doelstellingen voor sociale en duurzame groei, zorgen we ervoor dat de economieën van de kandidaat-lidstaten dezelfde kant op bewegen”, zegt Cornelissen.

“Op die manier voorkomen we dat bijvoorbeeld de bestrijding van armoede uit het zicht raakt als een land zijn economie hervormt om aan Europese doelen te voldoen.”

Cornelissen vindt het ook noodzakelijk dat in de kandidaat-lidstaten de dialoog tussen vakbonden, werkgeversorganisaties en overheid wordt versterkt. Nu bestaan er in veel kandidaat-lidstaten amper politiek onafhankelijke vakbonden. De vertegenwoordiging van werkgevers is zo mogelijk nog bedroevender. Haar voorstel om de pre-toetredingssteun daarvoor aan te wenden werd door de commissie met ruime meerderheid gesteund.