Europees Hof wijst Nederland terecht voor te hoge leges

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Thursday, April 26 2012, 11:42.
Europees Hof wijst Nederland terecht voor te hoge leges
Bron: GroenLinks Europa

Nederland rekent te hoge leges voor mensen met een langdurige verblijfsvergunning. In een zaak die de Europese Commissie aanspande constateert het Europees Hof van Justitie dat Nederland de Europese afspraken hierover niet nakomt. GroenLinks-Europarlementariër stelde eerder al vragen over dit onderwerp. Ze stelt vast dat haar zorgen nu gesteund worden met deze uitspraak.

“In haar verdediging vergeleek de Nederlandse overheid deze leges met administratiekosten die betaald worden voor het slachten van runderen en varkens. Dat laat zien hoe de overheid hierover denkt”, reageert Sargentini.

Het Hof zegt nu duidelijk dat de Nederlandse leges voor langdurige verblijfsvergunningen te hoog en onevenredig zijn. “Nederland belemmert hiermee de rechten van mensen die in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning.”

Zeven keer hoger

Het Hof geeft als voorbeeld dat de laagste administratieve kosten nog steeds zeven maal hoger zijn dan het bedrag voor een identiteitskaart. Volgens Sargentini gebruikt Nederland de leges doelbewust en stelselmatig om een hoge financiële barrière op te werpen om mensen buiten de deur te houden. “Als je bijvoorbeeld kijkt naar de leges voor gezinshereniging, dan blijkt uit officiële Kamerstukken dat de overheid een paar honderd euro meer vraagt dan wat ze zelf aangeeft wat kostendekkend is.”

Ook gezinshereniging onder de loep

Sargentini stelt nu dat ook de leges voor gezinshereniging omlaag moeten en waarschuwt voor een nieuwe rechtszaak als Nederland dat niet doet. Uit de vele vragen die ze aan de Europese Commissie stelde, wordt duidelijk dat Nederland hetzelfde probleem heeft met de leges voor gezinshereniging. De Europese Commissie meldde al dat de uitspraak van het Hof ook gevolgen kan hebben voor de leges voor gezinshereniging.

Meer informatie