GroenLinks bezorgd over Spaanse censuurwet

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Thursday, May 3 2012, 13:14.
GroenLinks bezorgd over Spaanse censuurwet
Bron: GroenLinks Europa

In Spanje is een voorstel gedaan om het strafrecht zo aan te passen dat het online werven voor straatprotesten strafbaar zou worden. Dat kan ertoe leiden dat mensen tot twee jaar gevangenisstraf krijgen door via online media op te roepen tot protest. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini vindt dit voorstel onacceptabel en stelde hierover vragen aan de Europese Commissie.

Sargentini steunt daarmee de vele actiegroepen die tegen het voorstel in verzet zijn gekomen. “`Hallo dictatuur´ is ineens een populaire hashtag geworden op Twitter”, stelt Sargentini. “Net als 'Ik ben strafbaar'. Het kan niet zo zijn dat in een democratisch land als Spanje censuurwetten worden aangenomen, die gaan bepalen wat je wel en niet mag zeggen online. Ik wil weten wat de Europese Commissie hieraan gaat doen, want dit is niet acceptabel.”

De Spaanse wet kan ook gevolgen hebben voor mensen buiten Spanje. Sargentini: “Als je voordat je op vakantie naar Spanje gaat een tweet verstuurt dat je een bepaalde demonstratie steunt, kan je dan achter de tralies verdwijnen?"

Voor Sargentini is het duidelijk dat deze wet zo snel mogelijk van tafel moet. Ze verwacht dat de Europese Commissie daar precies zo over denkt en fel protesteert bij de Spaanse regering.

Vandaag is de dag van de persvrijheid. Daarbij wordt ook de censuur op sociale media kritisch belicht.