Kroes ziet geen kans meer voor ACTA

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Friday, May 4 2012, 12:23.
Kroes ziet geen kans meer voor ACTA
Bron: GroenLinks Europa

Eurocommissaris Neelie Kroes gaf op een conferentie in Berlijn toe dat antipiraterijverdrag ACTA niet zal worden aangenomen in Europa. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini reageert verheugd op de uitspraken van Kroes, maar maant ook tot waakzaamheid: “Als we ACTA kunnen weggestemmen, dan komt dat door de inzet van miljoenen Europese burgers. Maar de lobby voor ACTA is nog sterk.”

Sargentini: “In de commissies voor industrie en justitie van het Europees Parlement zijn nog genoeg voorstanders van ACTA. Zij kunnen de stemming winnen als de druk vanuit de burgers tegen ACTA stilvalt. Het is enorm belangrijk dat mensen blijven bellen, mailen en demonstreren.”

Kroes praat mond voorbij

Kroes deed haar uitspraken tijdens de internetconferentie Re:publica in Berlijn. Tijdens haar speech zei ze dat ze met het afschrijven van ACTA haar mond voorbij praatte, maar dat ze als Nederlandse altijd het liefst direct is. Ook merkte ze op dat ze toch geen tweede termijn ambieert.

In recente vergaderingen van het Europarlement blijkt dat de voorstanders van ACTA nog niet hebben opgegeven. Sargentini verwacht daarom dat de stemming in het Europarlement in juli nog er spannend kan worden.

Vernietigend rapport

Onlangs publiceerde ook de Europese waakhond voor de privacy een vernietigend rapport over ACTA. Volgens het rapport voldoet ACTA niet aan Europese verdragen en kan het verdrag ertoe leiden dat zelfs triviale overtredingen van de auteursrechten buiten proportie zwaar bestraft kunnen worden.

Op 9 juni gaan in heel Europa mensen de straat op om te protesteren tegen ACTA.