300ste koffiegesprek

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Monday, May 7 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Bij Lambert op de koffie: schuift U aan?

Door mijn werk in het Europees Parlement ben ik veel van huis. Op maandag ben ik nog in Nederland, dinsdag, woensdag en donderdag in Brussel en op vrijdag ga ik op werkbezoek, om in de praktijk te zien hoe de EU-besluiten uitwerken. Ook op zaterdag zijn er altijd wel bijeenkomsten, om met mensen die door de week aan het werk zijn bij te praten. Toch wordt mij vaak de vraag gesteld: waarom horen we zo weinig van Brussel? Er is een grote afstand tussen de burgers en Brussel. Daarom wil ik U meenemen naar de vraag hoe ik, als gekozen volksvertegenwoordiger, de Nederlandse contacten onderhoud. Zo houd ik de maandelijkse radiocolumn. Leuk om te doen; deze radiocolumn wordt inmiddels op zo’n tien radiostations uitgezonden. Maar er is méér. Ik ontvang honderden mails per dag. Die worden zowel door mij als door mijn medewerkers beantwoord. Er worden weinig postzegels meer geplakt, het sturen van een brief wordt als een bijzondere activiteit gezien. Om de twee maanden stuur ik naar ruim 10.000 adressen mijn elektronische nieuwsbrief onder de titel "Europa Dichtbij". Daarin kondig ik ook themabijeenkomsten aan, waarbij ik belanghebbenden uitnodig. Iedere Europarlementariër heeft zo z’n eigen aanpak. Iedereen maakt persberichten en informeert journalisten. Vandaag wil ik er één heel eigen aanpak uitlichten. Elke maandag ontvang ik mensen met een boodschap. "Bij Lambert op de koffie", zo zijn we dit gaan noemen. Het loopt als een trein: altijd volle bak. Volgende week vindt het 300ste koffiegesprek plaats, voor deze keer wordt het koffie met gebak. Voor mij zijn de koffiegesprekken een uitstekende start van de week: mensen komen meestal met ideeën over hoe het anders, hoe het beter kan. Vaak met ideeën, waar je zelf nog niet aan hebt gedacht. Zaken uit de praktijk, waar ik mee vooruit kan.

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Hoe gaat het in z’n werk? Mensen kunnen één uur bij mij terecht. De gesprekken vinden plaats in o.a. Den Bosch, Tilburg, Breda of in de Provincie Zeeland. Zo zorg ik ervoor dat belangstellenden niet te ver hoeven te reizen. Hoe zijn de ervaringen? ***Er komen veel Willie Wortels langs. Mensen trots op hun vinding, die men graag in Europa wil uitrollen. Wat te denken van een visser uit Volendam die een vinding had gedaan waarmee de restvangsten in de visserij (zeg: het kleine grut aan visjes, dat met de netten meekomt) tot een minimum kan worden beperkt. Hij toonde mij zijn uitvinding op een moderne manier (op z’n Laptop) en ik heb zijn idee aan de Europese commissie voorgelegd. Later won deze meneer met zijn ‘visspoelsorteermachine’ de Nederlandse Herman Wijffels Innovatieprijs en werd hij in staat gesteld om het voorstel op praktijkschaal uit te bouwen en in Europa uit te gaan rollen. Kijk: met zo’n aanpak is de visser geholpen en kan ik Nederland op de kaart zetten. 2 ***Ook veel mensen met een acuut probleem of verzoek. Zoals in het koffiegesprek met de truckchauffeurs die pleiten voor de bewaakte parkeerplaats nabij het nieuwe Kempisch Bedrijventerrein in Hapert. Diefstal van hoogwaardige lading komt tegenwoordig veelvuldig voor. Daar aan de snelweg Eindhoven - Antwerpen komen nu een goed toegeruste voorzieningen, met een bijdrage van Brussel. ***Veel mensen komen met oplossingen bijvoorbeeld voor duurzame energie. Nederland loopt bepaald niet voorop in Europa. Een jonge initiatiefnemer gaat nu zonnepanelen plaatsen op locaties waar voorheen megastallen waren gepland; door contacten te leggen kan ik ook hier de helpende hand toesteken. ***Maar ook organisaties die gehoord hebben van EU-initiatieven. Zo heeft Europa 2012 aangemerkt als EU jaar voor het Actief ouder worden. De KBO is op de koffie gekomen en heeft ideeën ontvouwd. Nu doen zij actief mee met de drie Europese dagen die we in september in het Evoluon houden.

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij
***En dan de burgers die niet goed wijs kunnen uit de EU-regelgeving. Zoals de Monumentensector, die wil meedoen aan Europese subsidies voor Cultuurhistorische Erfgoed. Dan is het goed de weg te weten, en vooruit te kijken naar de nieuwe regels die hiervoor worden opgesteld. ***Maar ook veel bezorgde bezoekers schuiven aan. Zoals uit de drinkwatersector, die mij komt waarschuwen voor de gevaren van schaliegaswinning. Het boren naar dit gas op grote diepte mag de kwaliteit van ons grondwater niet in gevaar brengen. Goed opletten bij de toestemming die hiervoor in Nederland en in andere landen moet worden verleend. ***en de ondernemers die hun bedrijf verder willen ontwikkelen. Zoals de jonge onderzoekers met een eigen bedrijf in de pharma, die zich richten op nieuwe geneesmiddelen voor hart- en vaatziekten. Ik heb hen in Brussel uitgenodigd en inmiddels maken ook zij deel uit van de doorstart die op het Life Science Park in Oss. ***maar ook gemeenten zijn regelmatig te gast. Laatst met het verzoek, met Europees geld snel breedband te kunnen aanleggen, ook in het buitengebied. Dan leg ik de contacten met Brussel en met de Europese InvesteringsBank.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij
Soms zijn er zelfs te véél mensen voor een goed koffiegesprek. Als hoofdonderhandelaar voor de innovatiefondsen, die de EU tot 2020 gaat inzetten ben ik er maar liefst een héle week voor gaan zitten. In Eindhoven in de Slimste Woning van Nederland was het, vanuit het hele land, een komen en gaan. Ik heb toen 120 belangstellenden ontvangen rond dit ene thema. Universiteiten, hogescholen, bedrijven en overheden hebben hun inbreng geleverd. Juist in de contacten op de maandagmorgen ervaar ik waar ik het allemaal voor doe: de mensen. En je merkt hoe belangrijk het is om als politicus de menselijke maat hoog te houden. Ook in deze tijd van Facebook en Twitter werkt het prima rechtstreeks aan tafel te zitten. "Bij Lambert op de koffie" is klassiek en modern tegelijk! Wilt U op de koffie komen? Schuif dan aan! 28 april 2012 Lambert van Nistelrooij, Lid Europees Parlement CDA www.lambertvannistelrooij.nl