Opening expositie Rogier Ruys en Herman Magis, Kasteel Geldrop - Main contents
Ik heb met veel plezier de uitnodiging aangenomen hier bij de opening een paar woorden te zeggen. Vooral ook omdat Rogier Ruys en Herman Magis elkaar inspireren, hetgeen tot prachtig werk leidt.
Ook vandaag zien we dat het ouvre van klein en vertederend, reikt tot groot, groots en confronterend, zelfs met monumentale kracht. De beelden van Rogier stralen kracht uit en voegen steeds iets bijzonders toe aan hun omgeving. Dit geldt ook zeker in dit prachtige kasteel en in het landgoed. Ik wil U daarmee feliciteren.
Gisteren was ik bij het ontsteken van het Bevrijdingsvuur in Breda. Ook daar ging het om de kracht van mensen, om het doorgeven van het besef hoe belangrijk het is vrij te kunnen zijn in uitingen. Kunst en Cultuur, Literatuur en Scheppende Kunst maken daar onlosmakelijk deel van uit.
Dat doorgeven van kennis en ervaring vind ik vandaag ook terug in de samenwerking tussen Rogier Ruys en Herman Magis. Twee generaties vinden elkaar, dat is belangrijk. 2012 is door de Europese Unie uitgeroepen tot het jaar van “Active Ageing and solidarity between the generations”. In Brussel heb ik er voor geijverd de toevoeging “solidariteit tussen de generaties” toe te voegen aan het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie inzake het jaar voor actief ouder worden.
We zien in Herman het voorbeeld van beide elementen: blijvend actief en creatief en met de bereidheid zijn visie en vaardigheden over te dragen aan een jongere generatie, waartoe Roger en velen van ons hier behoren. Dit is een van de redenen waarom ik graag naar Geldrop ben gekomen.
Maar er is meer. Ik zie in beide kunstenaars van vandaag ook mensen die goed weten om te gaan met kunst, tussen publiek en privaat. (public and private). De opdrachten van Rogier komen veelal van het bedrijfsleven. Daarmee heeft hij de tijdsgeest tijdig aangevoeld en is hij nationaal en internationaal succesvol. Het is aan de publieke kant, de kant van de overheid voorwaarden te scheppen waarin exposities zoals deze tot stand kunnen komen. Geldrop geeft hiermee een uitstekend voorbeeld.
In het samenspel tussen overheid en samenleving kan er nog steeds veel. Het is dan wel belangrijk mét elkaar te communiceren.
Vanuit deze gedachte zie ik ook een uitstekende mogelijkheid in het project Brabant Europese Culturele Hoofdstad 2018. De Regio Eindhoven, met de stad Eindhoven trekt de kar. Dat is niet vreemd. De Regio Eindhoven, Brainport is op een aantal punten al uitverkozen tot slimste regio.
Maar echt slim ben je pas als de mensen het gaan voelen en meedoen. Kunst en Kultuur staan in de Culturele Hoofdstad 2018 centraal. Kunst en Kultuur staat dicht bij mensen en maakt het mogelijk nieuwe uitingen te combineren met meer vertouwde vormen van kunst. De regio Eindhoven kan bij uitstek laten zien hoe relevant b.v. design en vormgeving is in de wereld van nu en straks. Daarmee slaan we meteen de brug naar onze jongeren, een brug tussen de generaties. Want, zo zag ik ook in Lienz, de culturele hoofdstad in 2010. Het gaat er ook om de nieuwe internetgeneratie volop de ruimte te geven. Zij maken prachtige dingen, met de nieuwe media. Ik ondersteun daarom de nominatie van Brabant, van de Brabantse steden en hun ommeland van harte. Opnieuw; in de inspirerende samenwerking tussen de generaties ligt onze kracht.
Maar het is ook om de bereidheid van Rogier vorig jaar mee te werken aan het intitaitief van LandArtDiessen, dat we hier met plezier zijn gekomen. Het paard van Troye, dat je vorig jaar hebt geëxposeerd tijdens LandArtDiessen was een echte eyecatcher, zo groot en groots dat we je er nog steeds dankbaar voor zijn. Ook dit jaar organiseert Lia met LandArtDiessen haar eerste lustrum, van 8 tot 23 september, deze keer met een nadruk op het gebruik van biobased materiaal.
Kortom: ik wens U allen veel succes met deze expositie!
Lambert van Nistelrooij, lid Europees Parlement.