"Braziliaanse organisatie frustreert VN-duurzaamheidstop Rio+20"

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Tuesday, May 8 2012.

Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy is teleurgesteld dat het Europees Parlement geen officiële delegatie zal afvaardigen naar de VN-Duurzaamheidstop Rio+20. Gerbrandy, die deze delegatie namens het Europees Parlement zou leiden, herkent zich echter in de overwegingen. "Hotels in Rio de Janeiro rekenen absurde prijzen. Een delegatie van 11 leden zou 200 duizend euro kosten. Hoteleigenaren bewijzen hun land een slechte dienst. Dit belooft iets voor het WK Voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016." De D66-politicus stelt alles in het werk om in juni op eigen kosten bij de Wereld Duurzaamheids Top aanwezig te zijn.

600 euro per nacht

De prijs van een hotelkamer in Rio de Janeiro is voor die week gestegen tot 600 euro per nacht. Ook zouden ter waarde van 40.000 euro nachten in rekening worden gebracht waarin de Europarlementariërs niet in Rio aanwezig zijn. "3 nachten slapen betekent voor 10 nachten betalen", verklaart Gerbrandy. "Hotels maken misbruik van hun monopoliepositie. De Braziliaanse overheid zou moeten ingrijpen."

Duurzame Ontwikkelingsdoelen

De D66-politicus ziet met lede ogen aan hoe steeds meer delegaties afhaken. Niet alleen vinden regeringsleiders als Obama (VS) en Merkel (Duitsland) duurzaamheid op dit moment niet belangrijk genoeg, ook de verwachtingen over concrete resultaten van Rio+20 slinken met de dag. "Terwijl er alle aanleiding is om, net als 20 jaar geleden in Rio en 10 jaar geleden met de Millenniumdoelen, wereldwijd nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelen af te spreken. Met de groeiende wereldpopulatie en het stijgende welvaartsniveau hebben we in 2050 twee planeten nodig om de mensheid te onderhouden. We moeten nu slimme keuzes maken. Het is de enige manier om onze welvaart en die van komende generaties te garanderen."

Klik hier voor een persbericht over de doelen van Gerbrandy bij Rio+20.