Rapporteur grondrechtencommissie wil ACTA verwerpen

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Tuesday, May 8 2012, 15:49.

Het antipiraterijverdrag ACTA is in strijd met de Europese grondrechten. Dat concludeert de rapporteur van de commissie Burgerlijke Vrijheden (LIBE-commissie) van het Europees Parlement, Dimitrios Droutsas, vandaag na een discussie met de commissieleden. In zijn advies aan de commissie Internationale Handel (INTA-commissie) zal hij de aanbeveling opnemen om ACTA te verwerpen, zo zegde hij toe. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is blij met dit standpunt.

“Het advies dat Droutsas vandaag aan ons voorlegde legt de vinger op de zere plek: ACTA is te vaag en dubbelzinnig waar het gaat om de bescherming van grondrechten zoals het recht op privacy, de informatievrijheid en het recht op een eerlijk proces”, zegt Sargentini.

Sargentini: “Het probleem was dat Droutsas eerder geen duidelijk advies formuleerde voor de collega's in de commissie Buitenlandse Handel, die volgende maand het standpunt zullen bepalen dat aan het voltallige parlement wordt voorgelegd. Dat wordt nu rechtgezet.” Droutsas heeft zich bereid verklaard om in zijn ontwerp-advies (pdf) op te nemen dat ACTA in strijd is met het Grondrechtenhandvest van de Europese Unie en daarom dient te worden verworpen.

Een negatief advies over ACTA van de parlementscommissie die specifiek verantwoordelijk is voor het waarborgen van de grondrechten zou de definitieve verwerping van ACTA dichterbij brengen. Maar Sargentini wil niet te vroeg juichen. “De grootste fractie, die van christendemocraten en conservatieven, lijkt ACTA nog steeds te willen verdedigen. Het is dus nog niet zeker dat Droutsas een meerderheid krijgt voor zijn advies tegen ACTA. Maatschappelijk protest tegen ACTA blijft nodig.”