ICT en energie-infrastructuur beter beveiligen

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Tuesday, May 8 2012.

Ik roep de Europese Commissie op om haast te maken met de oprichting van een Europees 'Computer Emergency Response Team' (CERT EU) en het Europees Cybercrime Centrum bij Europol in Den Haag. Hierover is vandaag gestemd in de parlementaire commissie Industrie van het Europees Parlement. Deze initiatieven zijn heel hard nodig. Cybercrime door hackers, misdadigers en kwaadwillende naties komt steeds vaker voor (Oostenrijk: 600% meer klachten tussen 2001 en 2011) en stopt niet aan de grens. Het blijft wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de maatregelen de verdere ontwikkeling van de internet economie niet in de weg staan. De bijdrage van de internet economie in Nederland groeit van 24 miljard in 2009 tot € 41 miljard in 2015; 5,9% van het bruto binnenlands product.

Ook de beveiliging van de ICT-systemen van kerncentrales, aandelenbeurzen en andere belangrijke infrastructuur in Europa moet worden geharmoniseerd en naar een hoger niveau worden gebracht. De Europese Commissie heeft in antwoord op mijn vragen laten weten geen harde cijfers te hebben over de precieze hoogte van de schade door aanvallen op belangrijke Europese ICT infrastructuur. Europa schat de kans op een storing van wereldwijde belangrijke ICT infrastructuur in de komende 10 jaar op 10% tot 20%, met een geschatte totale economische schade van 250 miljard dollar.

Het CERT EU wordt opgezet om cyberaanvallen op belangrijke Europese ICT infrastructuur tegen te houden. Daarnaast zal het Europees Cybercrime Centrum in Den Haag zich gaan bezighouden met zaken zoals fraude bij internetbankieren. Het EU CERT wordt gevestigd bij de 'European Network and Information Security Agency' (ENISA) op Kreta, Griekenland. In juni 2012 volgt de eindstemming in het Europees Parlement over dit dossier in het kader van het rapport over het verbeteren van het functioneren van ENISA.