Europarlement: Geen octrooi op plant en dier - Main contents
Het Europees Parlement keurt het toewijzen van octrooien op planten en dieren af. Daarmee reageert het Europarlement op octrooiregelingen in de biologische wetenschap die steeds vaker verder gaan dan alleen uitvindingen. Recent vroegen enkele grote ondernemingen zelfs een octrooi aan op broccoli en tomaten. Boeren en kwekers komen dan in problemen omdat ze gepatenteerde zaden van hun zelf gekweekte planten niet mogen gebruiken. Europarlementariër Bas Eickhout is tevreden dat het Europarlement nu duidelijk stelling neemt tegen deze praktijk.
Eickhout: “Zoals bedrijven nu octrooien gebruiken, schiet het zijn doel voorbij. Octrooien zijn bedoeld om nieuwe uitvindingen te stimuleren, niet om kwekers en boeren te beperken in hun werk door octrooirechten aan grote zadenfabrikanten te moeten betalen.”
Het Europarlement roept nu op tot een vrijstelling voor kwekers. Boeren en kwekers moeten ongehinderd toegang hebben tot genetische bronnen, helemaal als ze van biologische aard zijn en niet specifiek een uitvinding betreffen.
Het Europees Patentbureau (EPO) draaide donderdag een octrooiaanvraag terug. Dat is een belangrijke eerste stap in het aanpassen van de controversiële werkwijze van het EPO. De organisatie verdient namelijk geld aan het uitgeven van veel patenten. Het gevolg is echter dat deze patenten nu in handen zijn van enkele grote bedrijven en dat boeren en kwekers moeten betalen.
Bestaande EU-wetgeving roept op tot verbieden van octrooieren van biologische processen. De stemming in het Europarlement legt hier nogmaals de nadruk op. De richtlijn sluit plantenrassen uit van octrooien, maar er zijn inmiddels andere wegen gevonden om toch controle te houden op nieuwe vindingen. Nederlandse kwekers, van nature zeer inventief in het kruisen van rassen, worden hier de dupe van.