Efficiëntere Agentschappen in EU nodig

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Thursday, May 10 2012.

Het Europees Parlement wil dat de Europese agentschappen efficiënter en effectiever gaan werken, en waar mogelijk samengevoegd worden. CDA-Europarlementariër Esther de Lange (begrotingscontrole): "In tijden van besparingen in de lidstaten moet ook de Europese Unie bezuinigen. De agentschappen doen veelal nuttig werk maar een efficiëntieslag is noodzakelijk". De vandaag gestemde rapporten benadrukten naast de efficiëntie ook het aanpakken en voorkomen van belangenverstrengelingen binnen de agentschappen.

De Lange heeft grote kritiek op de positie van de Socialisten en de Liberalen tijdens de stemming. "De Socialisten hebben geprobeerd om alle kritiek op geldverspilling binnen de agentschappen uit het rapport te halen, wat gelukkig niet gelukt is. Het is duidelijk dat zij tijdens deze economisch moeilijke tijden in ieder geval niet de hand op de knip kunnen houden binnen het Europese apparaat."

Ook de Liberalen maakten volgens De Lange een grove inschattingsfout: "Ze hebben altijd hun mond vol over de rol van het bedrijfsleven binnen de agentschappen, die in hun ogen tot belangenverstrengeling kan leiden. Nu het echter om de belangenverstrengeling van milieuorganisaties binnen het Milieuagentschap gaat houdt D66 hun vriendjes de hand boven het hoofd."

De Lange was tevreden met de oproep van het Europees Parlement om de agentschappen voor gelijkheid van vrouwen en fundamentele rechten samen te voegen. "Samenvoeging leidt tot meer efficiëntie. Wat mij betreft hadden we dat ook kunnen doen met de agentschappen voor politie (EUROPOL) en politietraining (CEPOL). Er zijn ook nog voldoende andere mogelijkheden voor toekomstige samenvoegingen, laten we daar werk van maken", aldus De Lange.

Meer bijzonderheden: Esther de Lange, tel. + 32 2 2845954