Gay pride Moldavië afgelast in ruil voor dialoog met overheid

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Friday, May 11 2012.

Voor het eerst gaat de regering van Moldavië in gesprek met homorechtenactivisten. In ruil daarvoor hebben de activisten aangegeven dat ze afzien van een optocht door de hoofdstad Chisinau. Europarlementariër Marije Cornelissen is dit weekend te gast op het gay pride-festival en spreekt tijdens de conferentie met regeringsvertegenwoordigers.

“Voor de organisatoren van het gay pride festival is dit een unieke kans om om tafel te gaan met de regering van Moldavië”, zegt Cornelissen. “Hun stem wordt voor het eerst gehoord, precies de reden dat ze de afgelopen tien jaar probeerden om een gay pride te organiseren. Tot nu toe dwarsboomde de autoriteiten iedere openbare manifestatie voor de rechten van seksuele minderheden.”

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft inmiddels uitspraken gedaan dat het verbieden van de gay pride een schending van het demonstratierecht is. De Moldavische regering hecht aan de relaties met de Europese Unie en wil de gay pride niet een tiende keer verbieden. De minister van Justitie van Moldavië heeft nu de homorechtenorganisatie uitgenodigd om in plaats van een manifestatie voor gelijke rechten deel te nemen aan een openbare conferentie over de omstreden antidiscriminatiewet die nu voorligt

Cornelissen: “De druk uit Europa, waar Moldavië graag onderdeel van wil zijn, wordt steeds groter. Ik ben blij dat dit nu tot resultaten lijkt te leiden.”