Actuele stand van zaken omtrent ACTA

Source: M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, published on Friday, May 11 2012, 1:47.

Wanneer beslist het Europees Parlement over ACTA en hoe ziet het vervolg van de procedure eruit? Wat zijn de standpunten van de fracties in het Parlement en wat is de publieke opinie over ACTA?

  • • 
    Eind maart is in de commissie INTA gestemd over de vraag of ook het Parlement ACTA aan het Hof van Justitie moet voorleggen. Een voorstel daartoe is met 21 stemmen tegen en 5 vóór verworpen. Dat betekent dat het "oude" behandelingstraject in het Parlement weer wordt afgelegd: stemming in de commissie INTA en vervolgens plenaire stemming in - waarschijnlijk - juli. Eind april heeft INTA-rapporteur David Martin (S&D) het Parlement geadviseerd om tegen ACTA te stemmen. Volgens de rapporteur zal ACTA het Europese recht niet veranderen. Hij betoogt dat ACTA daarmee geen toegevoegde waarde heeft. De opbrengsten voor intellectuele eigendomsrechten wegen daarnaast niet op tegen de potentiële bedreigingen voor burgerrechten en internetvrijheid, aldus David Martin.
  • • 
    De rapporteur van de LIBE-commissie, Dimitrios Droutsas, heeft de INTA-commissie deze week aangeraden het verdrag te verwerpen. Dimitrios Droutsas deed zijn toezegging na een discussie met de commissieleden, waarin hij concludeerde dat ACTA strijdig is met Europese grondrechten.
  • • 
    Eind april heeft ook een EVP-workshop plaatsgevonden. Daarin zijn drie vervolgopties besproken; 1. ACTA voorleggen aan het Hof van Justitie. Een volmondig "ja" van het HvJ tegen het verdrag wordt niet waarschijnlijk geacht. 2. ACTA verwerpen. Er is dan geen alternatief. 3. "Nee" zeggen met een resolutie. Dit kan de deur openen voor een alternatief of heronderhandelingen. Het EP kan ACTA dan formeel verwerpen en de mogelijkheden openen voor een nieuwe onderhandelingsronde, of politiek gezien verwerpen door een met redenen omklede resolutie. In het laatste geval zou de Commissie door kunnen gaan en geen nieuwe onderhandelingsronde hoeven te beginnen. Zo wordt ACTA "op het bordje" van de Commissie gelegd die de verdere procedure zal bepalen.
  • • 
    Eerder al had de Europese Commissie aangekondigd ACTA voor te willen leggen aan het Hof van Justitie; het Parlement wil deze uitspraak van het Hof dus niet afwachten. De Europese Commissie wil namelijk, na de aanhoudende kritiek vanuit de bevolking, zekerheid verkrijgen over de juridische houdbaarheid van ACTA en de overeenstemming van dit verdrag met Europese wet- en regelgeving, in het bijzonder de fundamentele rechten.
  • • 
    Vooral door de toenemende protesten (op straat) en alsmaar groter wordende druk op de sociale media en internet heeft een aantal regeringen in een eerder stadium afgezien van ondertekening van het verdrag of heeft er in enkele parlementen geen stemming hierover plaatsgevonden. Naast de negatieve publieke opinie lijkt dus er ook steeds minder politiek draagvlak, op Europees en nationaal niveau, voor ACTA te ontstaan.
  • • 
    Onlangs heeft ook de Europese privacytoezichthouder een negatief rapport hierover gepubliceerd. Volgens dat rapport voldoet ACTA niet aan Europese verdragen en kan ACTA ertoe leiden dat triviale overtredingen van de auteursrechten worden vervolgd en zwaar bestraft. Ook eurocommissaris Kroes heeft zich tijdens een conferentie in Berlijn laten ontvallen dat ACTA niet zal worden aangenomen in Europa.
  • • 
    Opinies van andere fracties: S&D en ALDE zijn verdeeld, ECR is vóór en GUE en De Groenen zijn tegen.