OV traject kaart voor MBO scholieren

Source: J.S. (Jacques) Monasch i, published on Monday, May 14 2012.
OV traject kaart voor MBO scholieren
Bron: Blog Jacques Monasch

Gratis OV trajectkaart voor MBO scholieren

Door: Joukje van Roeden-Hoekstra

Dit voorjaar heb ik samen met onder andere PvdA - Tweede Kamerlid Jacques Monasch een bezoek gebracht aan het Friesland College in Heerenveen. We hebben met mbo-studenten gesproken over hun ervaringen rondom het openbaar vervoer en we hebben een enquête uitgezet. Bijna 200 mbo-studenten, onder wie ook studenten uit Opsterland, hebben de enquête ingevuld.

Maandag 23 april jl. zijn de uitkomsten van de enquête door Jacques Monasch op de school gepresenteerd en die liegen er niet om. Mbo-studenten van het Friesland College in Heerenveen zijn lang onderweg naar hun opleiding en degenen die jonger zijn dan 18 jaar betalen hier vaak ook nog eens de hoofdprijs voor!

Een kwart van de studenten die we gesproken hebben is maandelijks meer dan 150 Euro aan reiskosten kwijt zijn. Voor enkele studenten loopt dit zelfs op tot meer dan 400 Euro. Een deeltijdstudent die 2 dagen per week naar school gaat betaalt 250 euro. Voor studenten onder de 18 jaar, zijn dat absurd hoge bedragen.

Studenten zijn vaak uren onderweg van en naar school. Reistijden van twee uren per rit, voor studenten die op het platteland wonen, komen zeer regelmatig voor. Veel tijd voor sport en andere activiteiten is er dan ook niet en dat vind ik zorgelijk.

Zowel de reiskosten als de reistijd rijzen de pan uit! Reden voor de PvdA om te pleiten voor een gratis OV-kaart voor minderjarige mbo-studenten. Mbo-studenten hebben recht op kwalitatief goed en bereikbaar onderwijs. Zij zijn de toekomstige dragers van onze economie. Het is daarom van groot belang dat we investeren in deze toekomstige vakmensen!

Joukje van Roeden-Hoekstra

fractievoorzitter PvdA-opsterland

joukje.van.roeden@opsterland.org