Stabielere euro vergt verdere Europese maatregelen - Main contents
Om de stabiliteit van de euro te verbeteren zijn vergaande Europese maatregelen nodig. Met voorstellen die het Europees toezicht op overheidsfinanciën verbeteren en het economisch herstel bevorderen, zette de commissie Economische Zaken van het Europarlement daarin verdere stappen. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout stemde in met de voorstellen.
Gevaarlijk hoge schuldenberg aanpassen
Het Europarlement eist dat er zo snel mogelijk een Europees schuldenaflossingsfonds komt om de gevaarlijk hoge schuldenberg van landen op een eerlijke manier onder controle te krijgen. Door een deel van de schulden van eurolanden gezamenlijk te garanderen, voorkomen we een kapitaalvlucht uit Zuid-Europa. Het geeft schuldeisers meteen zekerheid vanwege een onderliggend langetermijnplan om de schulden over een periode van vijfentwintig jaar naar aanvaardbaar niveau te brengen.
Eickhout: “Het Europees Parlement komt met de echte oplossingen die de regeringsleiders telkens voor zich uit schuiven waardoor de crisis voortduurt. Dit plan brengt rust en schept de voorwaarden om de zware economische problemen aan te pakken.”
Europese investeringen
Tegelijkertijd vraagt het Europarlement om een concreet Europees investeringsprogramma: een voorstel om kapitaal beschikbaar te stellen via de Europese Investeringsbank en de uitgifte van Europese obligaties voor innovatieve en groene projecten. “Door de krachten van Europese landen te bundelen komt er uitzicht op economisch herstel en nieuwe banen. Zonder economisch herstel blijven de schulden groeien”, concludeert Eickhout.
Verbetering van euronoodfonds
Het tweede wetsvoorstel dat het eerder afgesproken sixpack aanvult, regelt de procedure in het geval dat landen in de toekomst opnieuw in financiële nood terechtkomen en daardoor bij het euronoodfonds moeten aankloppen. In het geval van Griekenland, Ierland en Portugal regelde de Europese landen hun financiële steun ad hoc. Bij die steunverlening is er destijds veel fout gegaan.
Mocht financiële steun in de toekomst opnieuw nodig zijn, dan moet dat anders, stelt Eickhout: “We trekken hiermee lessen uit de rampzalige manier waarop de Griekse crisis is aangepakt. We rekenen af met het idee dat eenvoudigweg snoeien in de overheidsuitgaven de snelste weg naar duurzame overheidsfinanciën is.”
Het Europees Parlement stelt voor om met toekomstige landen in nood een realistisch aanpassingsprogramma af te spreken waarbij verplicht in kaart moet worden gebracht hoe dit leidt tot economisch en sociaal herstel. Sociale partners en maatschappelijke organisaties moeten daarbij betrokken worden. GroenLinks stelde voor om nog strikter op het duurzame en sociale gehalte van het aanpassingsprogramma toe te zien, maar een conservatieve meerderheid hield dat tegen.
“Herstel is alleen mogelijk als we zorgen voor genoeg maatschappelijk draagvlak voor de maatregelen om de financiën op orde te krijgen. Met dit voorstel wordt een nieuw verstikkend aanpassingsprogramma zoals dat van Griekenland in de toekomst onmogelijk”, aldus Bas Eickhout.
Huidige eisen aan Griekenland zijn onuitvoerbaar
Eickhout benadrukt dat de nieuwe procedure voor Griekenland te laat komt. “De economische en politieke crisis is daar te ver gevorderd. De regeringsleiders moeten erkennen dat hun eisen aan Griekenland onuitvoerbaar en onacceptabel zijn. Gedeeltelijke kwijtschelding van de leningen in ruil voor uitvoerbare en sociaal acceptabele hervormingen onder streng Europees toezicht zijn de goedkoopste en de beste uitweg voor zowel Griekenland als de rest van de eurolanden.”