Iran wil homo’s ophangen

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Wednesday, May 16 2012, 14:13.

In Iran zijn vier mannen ter dood veroordeeld vanwege homoseksuele contacten. In het verleden gebeurde dat ook al maar toen werd het vonnis gebaseerd op een artikel dat geen onderscheid maakt tussen verkrachting en homoseksueel verkeer. Nu zouden er documenten zijn waarin expliciet staat dat de veroordeling is gebaseerd op homoseksueel verkeer. Op zichzelf is de doodstraf al verwerpelijk maar in dit bijzondere geval natuurlijk nog meer. Het zal grote gevolgen hebben voor homoseksuelen in Iran. Die zijn hun leven niet meer veilig. Ik heb minister Rosenthal daarom gevraagd bij Iran te protesteren. Concreet stel ik hem de volgende vragen:

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de dreigende executie van vier homoseksuelen in Iran

  • 1. 
    Kent u het bericht dat Saadat Arefi, Vahid Akbari, Javid Akbari en Houshmand Akbari in Iran dreigen te worden opgehangen in verband met homoseksueel verkeer? (1)
  • 2. 
    Is het juist dat er documenten zijn waaruit blijkt dat homoseksueel verkeer de reden is voor de opgelegde doodstraf? (2)
  • 3. 
    Indien ja, is dit vonnis onherroepelijk of is er nog beroep mogelijk?
  • 4. 
    Is het juist dat de strafwet in Iran geen onderscheid maakt tussen verkrachting en homoseksueel verkeer? Indien ja, is er enig zicht op de mate waarin er onterecht wordt vervolgd op grond van verkrachting terwijl daar geen sprake van is?
  • 5. 
    Indien de berichten juist zijn, bent u dan bereid op korte termijn de Iraanse ambassadeur te ontbieden om bezwaar te maken tegen de opgelegde doodstraf? Indien neen, waarom niet?

(1) http://www.lgbtqnation.com/2012/05/four-iranian-men-sentenced-to-to-death-by-hanging-for-sodomy/