EP wil Europese bankregels aanscherpen

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Wednesday, May 16 2012, 2:16.

Het Europees Parlement heeft deze week ingestemd met hogere kapitaaleisen voor banken in Europa. De regels zijn streng waar het moet en flexibel waar nodig. De eisen aan bankbonussen worden terecht aangescherpt. Bonussen mogen niet hoger zijn dan het vaste salaris en ook mogen er geen bonussen worden uitgekeerd op basis van winst uit goedkope ECB leningen. Gelukkig blijft er wel genoeg ruimte voor de financiering van hypotheken in Nederland. Daarmee is het risico op een onnodige verhoging van de hypotheekrente voorlopig afgewend.

In antwoord op de kredietcrisis en meer recent de Europese schuldencrisis wordt er in Europa hard gewerkt aan solide kapitaaleisen en stevig financieel toezicht voor banken. Voornaamste doel is om risico's scherp in kaart te brengen en daar voldoende zekerheden tegenover te zetten. Deze maatregelen moeten bijdragen aan de stabiliteit en duurzaamheid van ons financiële systeem. Dat is uiteindelijk in het belang van de consument. Zij moeten er van op aan kunnen dat hun bank betrouwbaar is en dat de producten die worden aangeboden daardwerkelijk waarmaken wat zij beloven. Voorkomen moet worden dat financiële instellingen in de toekomst wederom met belastinggeld worden gered.

Het akkoord dat deze week werd gesloten in de economische vakcommissie van het Europees Parlement voorkomt dat de hypotheekfinanciering in Nederland klem wordt gezet. Nederlandse hypotheken van hoge kwaliteit werden in de nieuwe kapitaalregels onterecht op gelijke voet gezet met Amerikaanse rommelhypotheken. Dat zou een zeer slecht signaal zijn, zeker in een tijd waar de woningmarkt toch al onder druk staat. Het EP akkoord erkent gelukkig een gedeelte van de Nederlandse hypotheken die verpakt en verhandeld worden, onder voorwaarde dat ze van de hoogste kwaliteit zijn.

Het EP gaat akkoord met meer ruimte voor nationale toezichthouders om bovenop de Europese regels strengere eisen te stellen. Afhankelijk van de economische vooruitzichten en het systeemrisico dat een aantal grote banken met zich meedragen kunnen nationale toezichthouders verder gaan. Lidstaten moeten hogere kapitaaleisen op kunnen leggen, maar dan wel onder duidelijke Europese afspraken. Ik had graag gezien dat deze afspraken niet voor een beperkt aantal, maar voor al de verschillende kapitaalbuffers gelden. Er dreigt een race naar de top waar de rol van banken als kredietverstrekkers aan onze burgers en bedrijven soms te snel uit het oog wordt verloren.

Ook houdt het akkoord in het Europees Parlement rekening met het speciale karakter van pensioenfondsen. Eerder dit jaar kregen de pensioenfondsen meer tijd om afspraken te maken over de vorm en hoogte van het onderpand dat nodig is voor een derivatentransactie. Het is erg belangrijk dat de tijdelijke regeling voor pensioenfondsen in de derivatenwetgeving één op één wordt overgenomen in de nieuwe kapitaalregels voor banken. Anders worden pensioenfondsen via de achterdeur alsnog onnodig op kosten gejaagd.

De stemming in het Europees Parlement is een belangrijke stap in het vastleggen van de internationale afspraken over kapitaalregels van het Basel comité in Europese wetgeving. Het streven is om nog voor de zomer op hoofdlijnen een akkoord te bereiken met de Europese Ministers van Financiën.

Het akkoord in de economische en monetaire vakcommissie van het Europees Parlement voorkomt dat de hypotheekfinanciering in Nederland klem wordt gezet.

Wortmann-Kool: "Nederlandse hypotheken van hoge kwaliteit werden in de nieuwe kapitaalregels onterecht op gelijke voet gezet met Amerikaanse rommelhypotheken. Dat zou een zeer slecht signaal zijn, zeker in een tijd waar de woningmarkt toch al onder druk staat. Het EP akkoord erkent gelukkig een gedeelte van de Nederlandse hypotheken die verpakt en verhandeld worden, onder voorwaarde dat ze van de hoogste kwaliteit zijn."

Het EP gaat akkoord met meer ruimte voor nationale toezichthouders om bovenop de Europese regels strengere eisen te stellen. Afhankelijk van de economische vooruitzichten en het systeemrisico dat een aantal grote banken met zich meedragen kunnen nationale toezichthouders verder gaan.

Wortmann-Kool: “Lidstaten moeten hogere kapitaaleisen op kunnen leggen, maar dan wel onder duidelijke Europese afspraken. Ik had graag gezien dat deze afspraken niet voor een beperkt aantal, maar voor al de verschillende kapitaalbuffers gelden. Er dreigt een race naar de top waar de rol van banken als kredietverstrekkers soms te snel uit het oog wordt verloren."

Ook houdt het akkoord in het Europees Parlement rekening met het speciale karakter van pensioenfondsen. Eerder dit jaar kregen de pensioenfondsen meer tijd om afspraken te maken over de vorm en hoogte van het onderpand dat nodig is voor een derivatentransactie.

Wortmann-Kool: “Het is erg belangrijk dat de tijdelijke regeling voor pensioenfondsen in de derivatenwetgeving één op één wordt overgenomen in de nieuwe kapitaalregels voor banken. Anders worden pensioenfondsen via de achterdeur alsnog onnodig op kosten gejaagd.”

De stemming in het Europees Parlement is een belangrijke stap in het vastleggen van de internationale afspraken over kapitaalregels van het Basel comité in Europese wetgeving. Het streven is om nog voor de zomer op hoofdlijnen een akkoord te bereiken met de Europese Ministers van Financiën.