Cornelissen bij eerste Gay Pride in Oekraïne

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Sunday, May 20 2012.

Marije Cornelissen, Europarlementariër voor GroenLinks, loopt zondag mee in de eerste gay pride in Kiev, Oekraïne. Daarmee ondersteunt ze de activisten voor homorechten in Oekraïene en ze zorgt met haar aanwezigheid voor druk op de lokale autoriteiten om de deelnemers te beschermen. Via Twitter zijn haar updates te lezen.

“Alle ogen zijn nu gericht op Oekraïne. De regering moet er alles aan doen om te laten zien dat ze de kritiek op de mensenrechtenschendingen serieus neemt.”, zegt Cornelissen. “Als de pride toch verboden wordt of in geweld eindigt, moeten we daar als Europese Unie gevolgen aan verbinden in onze betrekkingen met Oekraïne.”

Na de aanvraag voor de optocht in Kiev kondigden nationalistische en extreemrechtse organisaties tegendemonstraties aan, met een groot risico op geweld. Daarop trokken de homorechtenactivisten in overleg met de gemeente de aanvraag in, onder voorwaarde dat ze vijftien uur voor de manifestatie alsnog een aanvraag mogen indienen en ze dan gegarandeerd een vergunning krijgen. Het valt te betwijfelen of deze afspraak niet geschonden wordt.

Oekraïne is een van de Europese landen waar het het slechtst gesteld is met de rechten van seksuele minderheden. Op dit moment ligt er een wetsvoorstel om zogenaamde 'homopropaganda' te verbieden, in de praktijk gaat het om seksuele voorlichting en voorlichting over HIV.