'Stel vrouwenrechten centraal in toetredingsonderhandelingen met Turkije'

Source: E. (Emine) BozkurtĀ i, published on Tuesday, May 22 2012.
'Stel vrouwenrechten centraal in toetredingsonderhandelingen met Turkije'
Bron: Blog Emine Bozkurt

Vandaag heeft het Europees Parlement ingestemd met het rapport van PvdA-Europarlementariƫr Emine Bozkurt over de situatie van vrouwenrechten in Turkije. In haar rapport A 2020 Perspective for Women in Turkey schetst Bozkurt de huidige vrouwenrechtensituatie in Turkije en presenteert zij een strategie om deze te verbeteren. ''Er is geen echte democratie mogelijk zonder de rechten van vrouwen te respecteren. Vrouwenrechten moeten dan ook een centrale rol spelen bij het onderhandelingsproces tussen de EU en Turkije'', aldus Bozkurt.

Hoewel er positieve signalen waar te nemen zijn, zoals de goedkeuring van een nieuwe wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan en de toegenomen participatie van vrouwen in het onderwijs, de politiek en de arbeidsmarkt, moet de vrouwenrechtensituatie in Turkije volgens Bozkurt nog sterk verbeterd worden. In haar rapport stelt zij een strategie voor om de vrouwenrechten in Turkije in aanloop naar 2020 te verbeteren.

''In mijn rapport presenteer ik concrete actiepunten om gelijkheid tussen mannen en vrouwen te realiseren. Voorbeelden hiervan zijn een zero-tolerance-beleid voor geweld tegen vrouwen, het wijzigen van wetgeving en bewustmakingscampagnes door rolmodellen gericht op jonge meiden en jongens'', aldus Bozkurt.

Emine Bozkurt vraagt aan alle mannen en vrouwen in Turkije om gezamenlijk te werken aan de toekomst en de emancipatie van hun land. ''Turkije kan zich niet veroorloven dat een meerderheid van de bevolking niet bijdraagt en deelneemt aan het sociale, economische en politieke leven. Voor de economische ontwikkeling van Turkije is de participatie van vrouwen van groot belang'', aldus Bozkurt.

Bron afbeelding: SXC / borge