Openbaar debat over duurzame toekomst platteland

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Tuesday, May 22 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Openbaar debat over duurzame toekomst platteland

Concrete problemen vragen om concrete oplossingen!

Het platteland is volop in ontwikkeling. Daarbij moet je denken aan de herziening van het Europees landbouwbeleid, de opvolgingsproblematiek, de inzet van agrarische ondernemers voor voldoende voedsel voor de groeiende wereldbevolking en nieuwe ontwikkelingen op het terrein van energie, innovatie en duurzaamheid. Voor de Buitenlandcommissie van het CDA Brabant en ZLTO voldoende reden om een openbaar debat te organiseren.

Maandagavond 21 mei jl. kwamen in Berkel-Enschot rond de tweehonderdvijftig mensen af op dit debat over de duurzame toekomst van het platteland. Met sprekers als demissionair staatssecretaris voor landbouw Henk Bleker en de Europarlementariërs Esther de Lange en Lambert van Nistelrooij. De aftrap van het debat werd gegeven door Ad van Gorp, agrarisch ondernemer uit Alphen (NB). De Tilburgse ondernemer Jan Melis leidde het debat en daagde de aanwezigen uit met concrete vragen en problemen te komen.

Teveel regels, te weinig koers

De Nederlandse landbouw exporteert jaarlijks voor 73 miljard euro. Dit is ruim 20% van de totale Nederlandse export. Ad van Gorp schetst een aantal problemen: “per dag stoppen zes agrariërs in Nederland met hun bedrijf. 55% van de agrarische ondernemers is ouder dan zestig jaar. Ik maak me zorgen over de leegloop van het platteland die niet meer te keren is. Boer zoekt vrouw, moet niet worden, burger zoekt boer. Knelpunten die we tegenkomen zijn onder andere dat de macht van de supermarkten steeds groter wordt, dat er teveel regels zijn en te weinig koers en dat de financiering van investeringen steeds moeilijker wordt”. Henk Bleker stelt dat de landbouw een grote bijdrage levert aan de welvaart van Nederland. “Agrariërs zijn ondernemers en de overheid wil ondernemers niet in de weg lopen en zoveel mogelijk regelgeving schrappen. Ik zie ook dat als het om de acceptatie van de agrariërs gaat dat de burger kritisch is. En de agrarische sector zal kwesties van dierenwelzijn, mest en antibioticagebruik echt moeten oplossen, om niet het draagvlak onder de bevolking te verliezen”.

Duurzame energie

Als de EU de klimaat- en energiedoelen wil halen moet het beter gebruik maken van het potentieel dat er op het platteland is. We zijn aardig op weg om de omslag naar duurzame energie te maken en dat concurreert in mijn ogen niet met de voedselproductie. Europa en de nationale overheden zien daarop toe. Zo worden de grenzen bewaakt dat geen palmolieproducten worden ingevoerd. We kunnen echter veel meer halen uit onze groene productie door het toepassen van nieuwe technologie. Daar zijn we hier in Brabant heel goed in. De helft van het Europese geld gaat naar innovatie en ik roep de agrarische sector op om daarvan gebruik te maken”, aldus CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij. “We moeten zuinig zijn op onze jonge boeren, we gaan ze in de toekomst keihard nodig hebben en ik zie ook dat ze het in Europees verband heel goed doen”, vindt Europarlementariër Esther de Lange.“

Mestprobleem

In het debat wordt uitvoerig stilgestaan bij de oplossing van de mestproblematiek op het platteland. “De mestverwerking kan belangrijk bijdragen aan de oplossing van het mestprobleem. Voorlopig zal ook de verbranding in biogasinstallaties van groot belang blijven”, stelt Van Nistelrooij. Voorzitter Jan Melis doet een dringende oproep ten behoeve van startende ondernemers, jonge boeren, dat zij gehoor vinden bij de banken om geld te krijgen voor overname en investeringen. Van Nistelrooij voegt daar aan toe dat daarbij ook geld nodig is voor innovaties op de bedrijven.

Demissionair staatssecretaris Bleker roept op om op korte termijn jonge boeren en banken bij elkaar te brengen om te spreken over de oplossing van de financieringsproblematiek. Deze bijeenkomst zal nog plaatsvinden voor de zomer en wordt ondersteund door het ministerie.

door Carla Metz