Hans van Baalen bezoekt vrijdag Julia Timosjenko

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Wednesday, May 23 2012.

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen bezoekt, als voorzitter van de Liberale Internationale, samen met de liberale fractievoorzitter in het Europees Parlement, Guy Verhofstadt, aanstaande vrijdag 25 mei Julia Timosjenko in de gevangenis in Kharkov.

Van Baalen, tevens leider van de VVD in het EP, en Verhofstadt willen dat Timosjenko een eerlijke herziening van haar strafproces krijgt en dat zij adequate medische behandeling van buitenlandse artsen blijft ontvangen. Zij willen dat het rechtsstelsel in Oekraïne wordt hervormd en de parlementsverkiezingen later dit jaar eerlijk verlopen. Pas dan kan een associatie-overeenkomst met de EU door het EP worden goedgekeurd. Associatie betekent nauwere economische en politieke samenwerking, maar geen lidmaatschap van de EU.

Van Baalen is geen voorstander van een politieke boycot van het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar door Polen en Oekraïne gezamenlijk wordt georganiseerd. De Olympische Spelen in Beijing werden ook niet geboycot, terwijl de situatie van de mensenrechten in China slechter is dan in Oekraïne. Oekraïne staat nu op een kruispunt. Of het land neemt de afslag naar een westerse democratie of naar een dictatuur naar het voorbeeld van Wit-Rusland. De eerste keuze is de enig juiste voor Oekraïne en haar bevolking en voor stabiliteit in Oost-Europa. Dat laatste is een direct belang van de EU.

Zie ook:

BNR Politiek: Van Baalen gaat op bezoek bij Timosjenko (audio)

De Telegraaf: VVD-Europarlementariër Van Baalen naar Timosjenko

De Gelderlander: VVD-Europarlementariër naar Timosjenko

Europa Nu: VVD-Europarlementariër Van Baalen naar Timosjenko

Parool.nl: VVD-Europarlementariër naar Timosjenko