"Ook na Songfestival oog houden voor mensenrechten Azerbeidzjan"

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Wednesday, May 23 2012.

Op initiatief van D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy roept het Europees Parlement de EU donderdag op de mensenrechtensituatie in Azerbeidzjan ook na het Eurovisie Songfestival van deze week nauwlettend te blijven volgen. "Het songfestival heeft de schijnwerper gezet op het gebrek aan persvrijheid, de vele politieke gevangenen en de harde hand waarmee de regering-Aliyev demonstraties neerslaat. De aandacht voor de mensenrechtenschendingen mag niet verslappen als de camera's weg zijn."

Resolutie

Deze week begonnen de halve finales van het Eurovisie Songfestival in de hoofdstad Bakoe, zaterdag is de finale. De resolutie van het Europees Parlement wijst vooral op het post-Songfestival tijdperk. "De kans is groot dat politiek activisten en journalisten repercussies zullen ondervinden, zodra het land niet meer in de spotlights staat van internationale media. Afgelopen maandag werden 40 jongeren opgepakt na een vreedzame demonstratie voor democratie, er zijn berichten over politiegeweld. Als dat al tijdens het songfestival gebeurt, dan zéker ook erna."

Olie

Anders dan veel Europeanen denken, is Azerbeidzjan een rijk land. Het 'Dubai aan de Kaspische Zee' is rijk door gas en olie, en is van groot strategisch belang voor de energietoevoer naar Europa. Mede daarom moet de EU de banden met het land aanhalen en aansturen op meer democratie en verbetering van de mensenrechten, vindt Gerbrandy. "De EU heeft baat bij een stabiele buur. Net als met de Oekraïne onderhandelt de EU met Azerbeidzjan over een Associatieverdrag. Daar moeten stevige criteria in komen voor een verbetering van de democratie, de mensenrechten en de persvrijheid."

Lobby

Gerbrandy is vicevoorzitter van Euronest , het parlementaire partnerschap van de EU met de buurlanden langs de oostgrens: Oekraïne, Georgië, Armenië, Moldavië, Wit-Rusland en Azerbeidzjan. Uit hoofde van die functie bracht hij begin april een bezoek aan Azerbeidzjan en had hij een gesprek met president Aliyev. "Het land voert een zeer professionele lobby om zo modern en perfect mogelijk over te komen. We mogen ons daardoor niet laten verblinden. Het is onacceptabel dat burgers enkel om hun politieke overtuiging in de cel belanden."

Alternatief songfestival

D66 organiseert zaterdag samen met ChristenUnie, PvdA, VVD, Jonge Democraten, Alfred Mozer Stichting, Amnesty International, COC Nederland en IKV Pax Christi als protest tegen de situatie in Azerbeidzjan een alternatief songfestival in het Werktheater in Amsterdam. Gerbrandy zal daar zijn ervaringen delen.