Europees recht van enquête: Europarlement wil misstanden beter kunnen onderzoeken - Main contents
Het Europees Parlement wil een sterker enquêterecht, dan kan het misstanden bij de naleving van Europese wetgeving beter onderzoeken. Een meerderheid van de afgevaardigden schaarde zich vandaag achter een voorstel om parlementaire enquêtecommissies betere toegang te geven tot getuigen en documenten. GroenLinks steunt het voorstel.
“Zoals de meeste nationale parlementen een enquête kunnen instellen om te onderzoeken hoe nationale wetten in de praktijk zijn toegepast, zo moet het Europarlement dat kunnen doen als het gaat om Europese wetten”, stelt Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks.
Wapen tegen misstanden
Parlementaire enquêtes kunnen een sterk wapen zijn om misstanden zoals fraude aan het licht te brengen en wetgeving te verbeteren. Dat heeft de Tweede Kamer in Nederland herhaaldelijk laten zien, aldus Sargentini. De onderzoeksbevoegdheden van het Europarlement schieten echter te kort.
Dat de onderzoeksbevoegdheden niet voldoende zijn, bleek bij de drie enquêtes die het Europarlement tot nu toe uitvoerde, en in het bijzonder bij de laatste naar de ondergang van de Britse levensverzekeraar Equitable Life. Maar liefst twintig getuigen weigerden toen voor de enquêtecommissie te verschijnen.
Het Europees Parlement wil dat toekomstige enquêtecommissies alle relevante getuigen kunnen horen en alle relevante documenten kunnen inzien. Op het afleggen van een valse getuigenis moet een wettelijke sanctie komen te staan.
Waarom ligt Nederland dwars?
Voor het voorstel voor een versterkt enquêterecht is goedkeuring nodig van de Raad van Ministers. “Die toont zich tot nu toe niet behulpzaam”, constateert Sargentini. “Dat geldt helaas ook voor de Nederlandse regering. Ik roep staatssecretaris Knapen dan ook op om zich constructiever op te stellen in de komende onderhandelingen met het Europarlement. Enquêtecommissies met tanden dragen immers bij aan een beter functionerend Europa.”