'Geen plaats voor homofobie'

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Thursday, May 24 2012.
'Geen plaats voor homofobie'
Bron: Blog Emine Bozkurt

Vandaag heeft het Europees Parlement ingestemd met een resolutie waarin het de Commissie oproept om de LGBTT-gemeenschap beter te beschermen tegen discriminatie en geweld en hun rechten te garanderen. ''Helaas is deze resolutie nodig, want we zien te veel zorgelijke ontwikkelingen binnen en buiten de EU die de fundamentele rechten van de LGBTT-gemeenschap verder inperken'', aldus Emine Bozkurt namens de PvdA in het Europees Parlement.

''Het recente afblazen van de Gay Pride in Oekraïne en de voornemens van Rusland, Moldavië, Litouwen, Letland, Oekraïne en Hongarije om de rechten van de LGBTT-gemeenschap via wetgeving verder in te perken geven de urgentie van deze resolutie aan'', zegt Bozkurt. De resolutie roept alle EU-lidstaten, maar ook de landen waarmee de EU samenwerkingsverbanden heeft, op om de rechten van de LGBTT-gemeenschap actief en door middel van wetgeving te beschermen.

''Respect voor de rechtsstaat en democratische waarden zijn fundamentele beginselen van de EU, maar hebben ook hoge prioriteit bij de associatie-akkoorden met derde landen zoals met Oekraïne. Als partnerlanden willen profiteren van de samenwerking met de EU moeten ze deze waarden respecteren en dus opkomen voor LGBTT-rechten'', zegt Bozkurt.

De resolutie stelt ook dat er binnen de EU nog veel werk te verrichten valt. Zo worden er in Polen geboortecertificaten geweigerd op het moment dat bekend is dat deze nodig zijn voor een homohuwelijk en geldt het principe van een vrij verkeer van personen in sommige EU-lidstaten niet voor partners van hetzelfde geslacht. ''Dit is onacceptabel. Daarbij is de EU gegrondvest op het idee van respect voor menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid en eerbiediging van mensenrechten, met inbegrip van de rechten van personen die tot minderheden behoren. Op dit vlak vervult de EU een voorbeeldfunctie voor de rest van de wereld. Het is dan ook onbegrijpelijk dat binnen de grenzen van de EU deze fundamentele waarden worden geschonden'', zegt Bozkurt.

Het Parlement roept de Commissie op om een actievere rol te spelen bij het garanderen van de LGBTT-rechten en homofobie in de EU met alle middelen te bestrijden. ''Daarbij zou het helpen als de Horizontale Anti-Discriminatie Richtlijn, die door tegenwerking van lidstaten als Duitsland en Nederland al jaren in de ijskast ligt, aangenomen zou worden. Dan kunnen mensen hun rechten overal in de EU daadwerkelijk afdwingen bij de rechter'', aldus Bozkurt.

Bron afbeelding: flickr / philippe leroyer