Herstel van vertrouwen nodig voor groei

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Thursday, May 24 2012, 2:40.

Om de groei van onze economie aan te wakkeren hebben we naast een gezond begrotingsbeleid, een pakket van structurele hervormingsmaatregelen nodig.

Met deze hervormingen moeten we de geloofwaardigheid van de politiek en onze economie naar de financiële markten weer herstellen.

Zonder structurele economische hervormingen zal de groei namelijk niet tot stand komen en wordt bovendien gezond begrotingsbeleid erg lastig. Daarom moeten we het vertrouwen in de economie terugwinnen door te investeren op verschillende terreinen. Ten eerste moeten we zorgen dat de Europese interne markt, dé motor van onze economie, nog beter gaat functioneren. Als de lidstaten de al bestaande Interne Markt wetgeving beter zullen implementeren kan dit ons al miljoenen opleveren. Verder moeten we door efficiënter gebruik van de Europese Fondsen en door middel van een centralere rol van de Europese investeringsbank (EIB) ons richten op slimme investeringen die daadwerkelijk resulteren in groei. Vooral investeringen in infrastructuur, onderzoek en innovatie horen de hoogste prioriteit te krijgen in de komende jaren.

Investeren tijdens deze moeilijke tijden is dus heel goed mogelijk, maar inzetten op investeringen met geld wat we niet hebben is niet de oplossing. Op deze manier vergroten we namelijk de haast ondraagbare schuldenlast voor toekomstige generaties, iets dat we koste wat kost moeten voorkomen. Daarom is de crisisaanpak van Hollande zo´n goed voorbeeld van hoe het niet moet. Hij wil met vooral overheidsgeld allerlei nieuwe investeringen doen, terwijl hij hierdoor het begrotingstekort en de staatschuld laat oplopen. Wat hij zou moeten doen is de arbeidsmarkt hervormen en banen scheppen voor jongeren. Hollande en de andere Europese regeringsleiders moeten zich nu gaan houden aan de afspraken over de begrotingsregels die ze zelf hebben afgesproken in het Six-pack. Daarom hoop ik dat de Europese Commissie ambitieus en standvastig zal zijn in haar nieuwe rol van toezichthouder op de hervormingsplannen en begrotingsbeleid van de lidstaten.

Economisch herstel kan alleen maar worden bereikt door vertrouwen in de economie, stabiel begrotingsbeleid en een concurrerend bedrijfsleven.