Loonkloof tussen mannen en vrouwen - Main contents
Vandaag is het Europees Parlement akkoord gegaan met een ontwerpresolutie waarin er wordt aangedrongen op strengere sancties om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten.
De Europese Commissie moet nieuwe maatregelen voorstellen om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten, zoals strengere sancties voor werkgevers als zij vrouwen stelselmatig minder betalen dan mannen. Vrouwen verdienen in de Europese Unie gemiddeld nog steeds 16,4% minder dan mannen, waarbij de loonkloof tussen mannen en vrouwen in sommige lidstaten de afgelopen jaren zelfs groter is geworden. Het is daarom hoog tijd dat de Europese Commissie met voorstellen komt om dit te verbeteren.
Bij het Europees Parlement stond de Internationale Vrouwendag op 8 maart jongstleden in het teken van de beloningsverschillen tussen vrouwen en mannen. Het valt op dat er steeds meer vrouwen afstuderen en dat deze vrouwen volgens de statistieken aan het begin van hun carrière meer verdienen dan jonge mannen. De kloof is dus in het begin niet zichtbaar maar duikt voor het eerst op wanneer vrouwen na een zwangerschapsverlof de arbeidsmarkt herbetreden. Het wordt tijd om ouderschap op een andere manier te benaderen en het te evalueren, want het is niet langer een private kwestie. De oorzaak van de loonkloof ligt vaak bij een gebrek aan praktijkervaring bij vrouwen.
Nieuwe maatregelen, zoals invoeren van strengere sancties is niet genoeg. Hoe is het mogelijk dat er in deze 'moderne tijd' nog steeds een loonkloof is van 16% tot 17%, terwijl er al 50 jaar wetgeving over gelijk loon bestaat? Het is cruciaal dat we deze wetgeving opnieuw bekijken en nagaan waarom het minder effectief is dan wetgeving in andere domeinen. Iedereen zou moeten samenwerken om de situatie op te lossen. Er is niet enkel nood aan meer gelijkheid maar het is ook nodig dat de verregaande gevolgen hiervan worden aangepakt. Daarom heeft het Parlement gevraagd of er meer ingezet kan worden op de training van vrouwen in bijv. salarisonderhandelingen en het stimuleren van de aanstelling van vrouwen in leidinggevende functies.