Pak Europese homofobie aan

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Friday, May 25 2012.

We kunnen anno 2012 niet door de vingers zien dat in Moldavië en Letland 'propaganda voor homo's verboden is of dat Hongarije gay prides verbiedt vanwege 'obsceniteit'. Het Europees Parlement pleit voor een brede aanpak van homofobie. In een resolutie stelt het dat de Europese Unie duidelijk moet uitdragen dat we de discriminatie van homo's in Europa niet accepteren.

Afgelaste gay pride in Oekraïne

Europarlementariër Marije Cornelissen bezoekt ieder jaar diverse gay prides in Europa. Ze werd afgelopen weekend in Kiev, Oekraïne, geconfronteerd met honderden extremisten die het gemunt hadden op de tachtig deelnemers van de gay pride.

“Deze agressie en intolerantie kan echt niet door de beugel. Daarom is het goed dat het Europees Parlement nu duidelijk stelt dat ook de Europese Unie de plicht heeft om dat uit te dragen.”

Het Europarlement veroordeelde het geweld in Oekraïne het afgelopen weekend en eist nu dat Oekraïne werk maakt van wetten die de rechten van homo's beschermen.

Nederland ligt dwars op anti-discriminatierichtlijn

De resolutie - aangenomen door een brede mederheid - veroordeelt met scherpe bewoordingen discriminatie op basis op basis van seksuele oriëntatie. Het Europarlement vraagt aan de Europese Commissie om voortgang te maken met een aantal dossiers om dit te bewerkstelligen. Eén van die dossiers is de anti-discriminatierichtlijn die oud-GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg al drie jaar geleden door door het Europarlement loodste. Nederland blijft één van de dwarsliggers die deze richtlijn tot nu toe tegenhoudt.

“De Europese Unie moet heel helder maken dat anti-homowetgeving in EU-landen als Letland, Litouwen en Hongarije meteen de prullenbak in moet”, reageert Cornelissen. “En we moeten dat ook eisen van onze Europese buurlanden. Als Oekraïne en Moldavië hun wetsvoorstellen om informatie over homoseksualiteit strafbaar te stellen niet intrekken, zullen wij het proces voor visavrij reizen voor deze landen stoppen.”

Lees verder

Video: