Gelijke beloning voor mannen en vrouwen

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Thursday, May 24 2012, 3:22.

Gelijke beloning voor gelijk werk voor mannen en vrouwen is een thema dat al 50 jaar op de Europese agenda staat. Er is zelfs wetgeving over, maar het doel is nog steeds ver weg. Daarom heeft het Europees Parlement de Europese Commissie en de lidstaten opgeroepen met nieuwe initiatieven te komen om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten. Vrouwen verdienen in de Europese Unie gemiddeld nog steeds 16,4% minder dan mannen, en de loonkloof tussen mannen en vrouwen in sommige lidstaten is de afgelopen jaren zelfs groter geworden.

In het Europees Parlement stond de Internationale Vrouwendag op 8 maart jongstleden in het teken van de beloningsverschillen tussen vrouwen en mannen. Het valt op dat er steeds meer vrouwen afstuderen en dat deze vrouwen volgens de statistieken aan het begin van hun carrière meer verdienen dan jonge mannen. De kloof is dus in het begin niet zichtbaar maar duikt voor het eerst op wanneer vrouwen na een zwangerschapsverlof de arbeidsmarkt herbetreden. Het wordt tijd om ouderschap op een andere manier te benaderen en het te evalueren, want het is niet langer een private kwestie. De oorzaak van de loonkloof ligt vaak bij een gebrek aan praktijkervaring bij vrouwen.

Het Europees Parlement roept op tot nieuwe initiatieven, waaronder sancties voor bedrijven die het echt veel te bont maken. Hoe is het mogelijk dat er in deze 'moderne tijd' nog steeds een loonkloof is van 16% tot 17%, terwijl er al 50 jaar wetgeving over gelijk loon bestaat? Het is cruciaal dat we deze wetgeving opnieuw bekijken en nagaan waarom het minder effectief is dan wetgeving in andere domeinen. Iedereen zou moeten samenwerken om de situatie op te lossen. Het Parlement heeft ook gevraagd om meer in te zetten op de training van vrouwen in bijv. salarisonderhandelingen en het stimuleren van de aanstelling van vrouwen in leidinggevende functies.